A Traviata nyitja meg az a milánói Scala évadát

Giuseppe Verdi operájával, a Traviatával kezdi 2013-2014-es évadát a Scala, amely a hagyomány szerint december 7-én, a milánói védőszent, Szent Ambrus ünnepén tartja a premiert.


Az olasz zeneszerző 1853-ban bemutatott művével a milánói operaház egyben lezárja Verdi születése kétszázadik évfordulójának esztendejét is.


A Traviata a Scala történetében most először avatja az operaidényt, mégpedig nemzetközi művészcsapattal. Violetta szerepében Diana Damrau német szoprán énekel, Alfredo Piotr Beczala lengyel tenor lesz, a karmester az olasz Daniele Gatti, a darabot az orosz Dmitrij Csernyakov rendezi.

 

la Scala

 

A Scala évadnyitó előadása kiemelt eseménynek számít Milánó kulturális-társadalmi életében. Az operaház díszpáholyában Giorgio Napolitano olasz államfő fog ülni, vendége José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke lesz. Olasz és külföldi politikusok, valamint művészek és hírességek töltik meg az idén is a nézőteret. A Scala-premier részének számítanak minden évben a színház épülete előtt tüntető csoportok, közöttük az állatvédők, akik a közönség hölgytagjainak bundái ellen tiltakoznak. A premierre készülnek a Scala felkészült operakedvelői is, akik szokás szerint a kakasülőről fogják tapssal vagy füttyel értékelni az előadást.


A milánói operaház évadnyitóját az egész világon mintegy egymillióan fogják nézni és hallgatni a televíziókon és rádiókon keresztül. Milánó és Európa százötven színházában és mozijában közvetítik egyenesben a Scala színpadáról a Traviatát. A premierrel egy időben sugározzák a San Vittore milánói börtönben is.


A Scala közönsége a darab után exkluzív fogadáson vesz részt: az asztalokat Violetta tiszteletére violákkal díszítik, a fogásokat pedig a Verdi leveleiben említett ételek alapján állították össze. Ez lesz Stéphane Lissner, a Scala intendánsának utolsó premierje. Lissner jövő ősztől a párizsi operában folytatja munkáját, helyét Alexander Pereira veszi át.

 

Forrás: MTI

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása