Goldoni Mirandolináját mutatja be a Figura

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház december 6-án, pénteken 20 órától mutatja be Dézsi Szilárd rendezésében Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját. A zártkörű díszelőadásra a Szent Miklós Napok alkalmából kerül sor a színház nagytermében. A Figura bérletes közönsége december 21-én tekintheti meg a produkciót.

 

A Figura ajánlója:


Carlo Goldoni azzal a komédia-felfogással újított műfajt a XVIII. században, miszerint a vígjáték valódi forrása a jellem. Darabjaiban fokozatosan eltűnnek a commedia dell’arte maszkok, a szerepalkotásban a színész egyénisége, a karakterré válás kerül előtérbe. Egyik legfontosabb jellemkomédiáját, a Mirandolinát 1753-ban írta meg.

A történet egy firenzei fogadóban játszódik, ahol megszállott versengés folyik a fogadóskisasszony kegyeiért. Mirandolina árván maradt lány, egyedül irányítja a fogadót, ám a talpon maradáshoz szükséges a már-már túlzott női fortély is. Finom modorának, nemes viselkedésének és szépségének velejárója, hogy a helységben vendégeskedő férfiak egytől egyig bűvkörébe kerülnek.

Egy napon megérkezik a lovag, aki látszólag a világ egyetlen nőjéről sem óhajt tudomást venni. Azonban Mirandolina fondorlatossága fokozatosan kibillenti az új vendéget nőgyűlölő szerepéből. Hősködés, indulat, hiúság és féltékenység borzolja a kedélyeket a fogadóban, ám a kisasszony csak azzal nem számol, hogy e szeszélyes és tüzes játszmában ő is megégetheti magát.

 

Mirandolina plakát

 

Carlo Goldoni: Mirandolina
komédia két részben
Magyarósi Gizella és Sediánszky Nóra fordításai alapján
 
RIPPAFRATTA LOVAG: Moşu Norbert-László
FORLIPOPOLI ŐRGRÓF: Kolozsi Borsos Gábor
ALBAFIORITA GRÓF: Köllő Nándor András
MIRANDOLINA, fogadósnő: Máthé Annamária
ORTENSIA, színésznő: Vajda Gyöngyvér
DEJANIRA, színésznő: Tamás Boglár
FABRIZIO, a fogadó pincére: Mihály Alpár Szilárd
SZOLGA a lovagnál: Chiricheş Corneliu Ciprian
 
Jelmeztervező: Bodnár Enikő
Rendező és díszlettervező: Dézsi Szilárd
 
Forrás: Figura Stúdió Színház
 

süti beállítások módosítása