Molnár Piroska kapta a Prima Primissima Díjat

Tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek péntek este a Művészetek Palotájában.

piroska

 

"Többekkel ellentétben színesnek, érdekesnek és magas színvonalúnak látom a mai magyar színházat. Minden szabad estémen színházba megyek. (…)A színház visszaadja, viszonozza a befektetett munkát és szenvedélyt. Ezért is voltam képes a pályáért meghozni a legnagyobb áldozatot a magánéletemben, mert nem tudtam és nem akartam lemondani arról, hogy magyar színésznő legyek". (Molnár Piroska)

 

prima


A magyar irodalom kategóriában Lackfi János írónak; a zeneművészet kategóriában Marton Éva operaénekesnek, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában pedig Petrás Mária népdalénekesnek ítélték oda a díjat. A képzőművészet kategória nyertese Nádler István festőművész, az oktatás és köznevelés kategóriáé Bagdy Emőke pszichológus lett.

 

 

Sport kategóriában Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszó, építészet és építőművészet kategóriában Bachman Zoltán építész, tudomány kategóriában Freund Tamás akadémikus, agykutató vehette át a Prima Primissima Díjat. A sajtó kategóriában az InfoRádiót, míg a színház- és filmművészet kategóriában Molnár Piroska színművészt díjazták.

 

Közönségdíjat vehetett át Pál Ferenc, azaz Feri atya, római katolikus pap, mentálhigiénés szakember.

 

dij

 

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az elismerések átadása előtt felidézte: a díj immár történetének második évtizedébe lépett. Demján Sándor alapító célja a példaadás volt abban, hogy a gazdaság képviselői ismerjék el a magyar művészet, tudomány és sport jeles képviselőinek teljesítményét - emlékeztetett. "A kultúra, a tudomány és a sport - beleértve a labdarúgást is - azok a területek, ahol még mindig képesek vagyunk világszínvonalút alkotni" - fogalmazott a kuratórium elnöke.

Csányi Sándor közölte: az elismerés odaítélésének folyamatában néhány változás történt. Idén a díjra tíz kategóriában 483 jelölés érkezett, ezért minden kategóriában létrehoztak egy szakmai zsűrit, amelyek tíz-tíz jelöltet emeltek ki, ez utóbbiak közül választottak az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát.

 

jeloltek

 

A tíz kategória harmincas listájáról a gálaest napján választották meg a Primissimákat. Prima Primissima Díjra jelölt 2013-ban a magyar irodalom kategóriában Lackfi János, Szalay Károly és Vathy Zsuzsa, a magyar színház- és filmművészet terén Eszenyi Enikő, Mészáros Márta és Molnár Piroska, a magyar zeneművészet terén pedig Marton Éva, Snétberger Ferenc és az Amadinda ütőegyüttes volt.

A Prima Primissima Díj értéke 15 millió forint, a Primák 3 millió helyett idén már 5 millió forintot kapnak. A közönségdíj, amelyet a Prima Primissimát alapító és azt az első 10 évben finanszírozó Demján Sándor ajánlott fel, 50 ezer eurót, azaz 15 millió forintot ér. Kincsem, a csodaló szobrát Szmrecsányi Boldizsár az ég felé nyilazó ifjút ábrázoló szobra váltja fel, amelyet alkotói pályázaton választottak ki. 

 

 

Forrás: MTI, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása