Átadták a 2013-as Arany Medál-díjakat

Kiosztották a Mészáros Márton által alapított kulturális közönségdíj, az Arany Medál-díj elismeréseit. A díjátadó gálát a budapesti Bethlen Téri Színházban tartották december 6-án.

Az év írója kategóriában Háy János írót tüntették ki. Az év színészének Kulka János Kossuth-díjas színművészt, az év színésznőjének pedig Tenki Réka színművésznőt, a Nemzeti Színház tagját választották. Életműdíj kategóriában Molnár Piroska Kossuth-díjas színművésznőt ismerték el, a korábbi díjazottak is a Nemzet Színésze cím kitüntetettjei: 2012-ben Bodrogi Gyula, 2011-ben Törőcsik Mari kapta az életműdíjat.

 

medál


A közönség az év rendezőjének Szász Jánost, A nagy füzet című világháborús dráma rendezőjét választotta. Az ünnepségen minden művész személyesen vette át a kitüntetést.

Az Arany Medál-díjat 2008-ban hozta létre Mészáros Márton azzal a céllal, hogy a közönség szavazhasson az adott év legkiemelkedőbb irodalmi szerzőjére, a filmművészet és a színjátszás terén népszerű művészekre. A közönségdíjra bárki szavazhat az interneten keresztül. Pénzjutalom nem jár az elismeréssel, célja, hogy az igazi értékeket közvetítő művészeknek megköszönje a munkájukat.

 

medal

 

Eddigi Arany Medál-díjasok:

 

Életműdíj: Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska

Az év írója: Földi Pál, Lars Kepler, Vámos Miklós, Háy János

Az év hazai színésze: Szabó Kimmel Tamás, Reviczky Gábor, Simon Kornél, Kamarás Iván, Kulka János

Az év hazai színésznője: Hámori Gabriella, Gryllus Dorka, Básti Juli,Tenki Réka

 

süti beállítások módosítása