Elkészült az első Sirály Miskolcon - Kiss Csaba játssza Trigorint

A Miskolci Nemzeti Színházban december 7-én mutatták be az idei évad első Sirály előadását Kiss Csaba rendezésében. (A második Sirályt Rusznyák Gábor fogja rendezni a Csarnokban.)

 „Elég szívesen írom, noha sokat vétek a színpad törvényei ellen. Komédia, három női szerep van benne, hat férfiszerep, négy felvonás, tájkép (kilátás a tóra); sok beszélgetés az irodalomról, kevés cselekmény, öt pud szerelem".” (Csehov arról tudósít 1895-ben, hogy komédiát készül írni.)

„Hát befejeztem. Forte kezdtem, és pianissimoval végeztem, a színpadi művészet minden szabályával szemben. Kisregény lett belőle.” (Csehov feljegyzéseiből)

 

ketten

 

Darabtörténet:

A falu unalmas élete hirtelen felpezsdül: a híres színésznő fia színházi előadást rendez, melyre mindenki hivatalos. Köztük a színésznő és annak neves író párja is. A nagy készülődés, az új forma kihirdetése kudarccal zárul, az élet pedig látszólag megy tovább a kellemes falusi „unalomban”. A színházi élmény azonban kivétel nélkül mindenki életében drámai fordulatot hoz, és már senkinek sem folytatódhat az élete úgy, ahogyan előtte.

 

SzaboDezso MolnarGusztav BohoczkiSara foto EderVera

 

Két Sirály Miskolcon:

A magyar színház történetében eddig nem volt példa arra, hogy egy színházon, egy társulaton és egy évadon belül kétszer, két rendezésben és szereposztásban mutassák be ugyanazt a darabot. A Miskolci Nemzeti Színház idei évadában a Sirály, Csehov egyik legmélyebb és legszebb drámája lett ennek a rendhagyó vállalkozásnak a kiszemelt darabja. Az első Sirály előadás bemutatója 2013. december 7-én lesz látható a Kamaraszínházban, Kiss Csaba rendezésében. A Csarnokbeli előadást Rusznyák Gábor rendezi, bemutató: 2014. február 1. A két előadás két különböző fordítást használ: Makai Imréét (1972) és Morcsányi Gézáét (1999).

 

KissCsaba GyorgyiAnna foto EderVera

 

Kiss Csaba ugrott be Trigorin szerepébe:

 

Egy héttel a bemutató előtt a Trigorint alakító Gyuriska János - váratlan műtétje miatt - nem tudja vállalni a további próbákat.  A színházban az ilyen egészségügyi vis major helyzeteket beugrással szokták megoldani, ha lehet, a társulat egy másik tagjával, ha nem, akkor vendéget hívnak más színházakból. 

Mivel ezen a hétvégén három bemutatója (Kézről kézre, Woyzeck, Sirály) volt a színháznak, nem maradt szabad színészük, és az országos egyeztetésben sem találtak olyat, akinek a próbák és az előadások időpontja is megfelelt volna. Ahogy arról korábban beszámoltunk, ebben a kényszerhelyzetben Kiss Csaba rendező-igazgató, József Attila-díjas drámaíró vállalta a beugrást saját darabjának egyik főszerepébe. „Külön öröm az, ha nem vendéggel, hanem a társulaton belül sikerül megoldani a helyettesítést, mert ez mindig összekovácsolja a társaságot” – fogalmazott ennek kapcsán Kiss Csaba, igazgató, aki szerint az idei évad a beugrások időszaka a Miskolci Nemzeti Színházban, hiszen először Szőcs Artur ugrott be a Lili bárónő főszerepébe, majd Keszég László A kopasz énekesnőbe, Béres Attila pedig a My fair lady című musicalben helyettesítette saját színészét. 

 

Szabo Iren KokicsPeter foto EderVera
"A Sirály sikerének titka, hogy három generáció történetét, életesélyeit mutatja meg. Csehov eljátszik azzal, hogy különböző életstratégiák mentén, hogyan alakulnak az egyéni sorsok. Az én megfejtésemben mind a kilenc szereplő alakjában Nyinát és Trepljovot kell keresni, különböző társadalmi és időbeni viszonyok között. Két fiatalember, nagyjából érettségi után kezdeni szeretne valamit az életével, valami jelentőset, nemeset tenni. Sikert, csillogó, ragyogó életet és elismerést szeretne, mint a fiatalok nagy része. Ám ebbe durván beleszól a környezet, a külvilág, a szülők mohósága, a szerelem, a pénz, így a fiatalok lelkesedése, idealisztikus próbálkozásai megfeneklenek. Ugyanakkor a másik oldalról azt is látjuk, hogy hiába a kiteljesedett, sikeres pálya, a hírnév, az anyagi jólét, de belül a boldogságérzet roppant ingatag, s az ember mégis csak ki van szolgáltatva a többieknek. A „szülők” sem boldogok. Nagyon szeretem a Sirályt. Az első öt kedvenc darabom között van. Tíz éve tanítom a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, féléves kurzusom van belőle, másodéves színészeknek. 8 évvel ezelőtt meg is rendeztem Sepsiszentgyörgyön" - fogalmazott Kiss Csaba a boon.hu interjújában.

 

"A miskolci Sirály számomra egy programadó darab, mely megmutatja, hogyan képzelem el a színházat, mit jelentenek az emberi viszonyok, a látvány, a közönséggel való kapcsolat. Ha valaki megnézi ezt az előadást, egy vallomást kap tőlem és a színészeimtől, hogy szerintünk milyen egy csehovian derűs és fájdalmas világ. Az előadás különlegessége már a szereposztásból is kiderül, hiszen gyakorlatilag mindenki „mellé van osztva”, vagyis nem az alkatának megfelelő szerepkörben játszik. Trepljovot többnyire feszült hőstípusok, nyugtalan tekintetű fiatalemberek alakítják. Nálunk a jószándékú, szeretetreméltó, már-már mackósan kedves Molnár Gusztáv játssza. Nyinát naivákra illik osztani. A kamaraszínházbeli előadásban Bohoczki Sára inkább egy kölyökcica és egy menyét között helyezkedik el. Arkagyina, a híres, enyhén hiszteroid színésznő többnyire díva alkatú szokott lenni, Udvaros Dorottya, Eszenyi Enikő, Básti Juli –, nálunk a természetes, közvetlen és szerény Györgyi Anna játssza. És folytathatnám. Minden szereplőnk szabálytalan. Ez nemcsak az előadás szempontjából izgalmas kihívás, hanem a színészek számára is, mert sokkal izgalmasabb, mintha saját alkatukat kell színre vinni" - tette hozzá a rendező.

 

Gyorgyi Szegedi Bohoczki foto EderVera

 

Bohoczki Sára, Nyina szavaival a szerepről:

 

„Én még hiszek ilyenben, hogy szerepálom, ami most utolért. Mindig találtam kapcsolódási pontokat a szereppel, amit játszom, de most nem, mert konkrétan a szerep vagyok. Hogy miért vagyok Nyina? Azért, mert ugyanolyan ébren álmodozó vagyok, mint ő. Ez a folyamatos önreflexió, ami őt jellemzi, nagyon érvényes rám is. Sok elképzelésem volt az életről, hogy hogyan lehetnék boldog, de rájöttem, hogy nem vagyok alkalmas rá. És az a fajta gyerekség, ami ebben a nőben van, az bennem is mindig ott lesz. És mindig bennem lesz ez a boldogtalanság, még akkor is, ha úgy érzem éppen, hogy boldog vagyok. De én ezt az utat választottam”.

 

Szirbik Mercz foto EderVera


Molnár Gusztáv, Trepljov szavaival a szerepről:

 

„Eddigi színészi pályafutásom egyik legizgalmasabb kihívása Trepljov szerepének megformálása. Bár egy előadás létrehozása összehangolt csapatmunka, azért a színész feladata sokszor magányos. Ez a szerep azért rendkívül fontos számomra, mert minden mondatával, minden megjelenésével valami olyan problémát hív elő, ami emberként, de főleg színészként a leginkább foglalkoztat. Csehov esetében, aki mérnöki pontossággal írta meg ezt az összetett dramaturgiájú darabot, folyton azon kell dolgoznom, hogy a kimondott mondatok a lehető legigazabbak legyenek. Olyan ez, mint egy zenemű. Rengeteg hangszer különböző hangjaiból áll össze, csak Csehov nem adott hozzá kottát. Magunknak kell rájönnünk, hogy éppen az adott pillanatban milyen hangszerrel kell belépni, hogyan kell behangolni. És ha ez összeáll, akkor szimfónia születhet”.

orn


Beszélgetéssorozat indul:


A két előadás kapcsán októberben beszélgetéssorozat is indult a játék/szín programja keretében, mely az évad során felmerülő kérdéseket, a két különböző rendezői koncepciót, a darab sokszínűségét járja körül. A két rendező, Kiss Csaba és Rusznyák Gábor kötetlen beszélgetésben tárja nézőink elé az elemzések és próbafolyamatok különböző stációit, és válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. A beszélgetést az előadások dramaturgjai, Dancsecs Ildikó és Cseh Dávid vezetik. (Legközelebbi időpont: 2013. december 10, 18. óra Játék/szín)

 

anna

Anton Pavlovics Csehov: Sirály

Dráma két részben

Fordította: Makai Imre

 

Arkagyina, színésznő: GYÖRGYI ANNA Jászai-díjas

Trepljov, a fia: MOLNÁR GUSZTÁV

Szorin, Arkagyina bátyja: SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas

Zarecsnaja, Nyina: BOHOCZKI SÁRA

Samrajev, Szorin intézője: FANDL FERENC 

Polina, a felesége: SZIRBIK BERNADETT 

Mása, a lányuk: SZABÓ IRÉN 

Trigorin, író: KISS CSABA Jászai-díjas, József Attila díjas

Dorn, orvos: MERTZ TIBOR Jászai-díjas

Medvegyenko, tanító: KOKICS PÉTER

Díszlettervező: CZIEGLER BALÁZS 

Jelmeztervező: BERZSENYI KRISZTINA

Dramaturg: DANCSECS ILDIKÓ

Ügyelő: LICHTENSTEIN PÁL 

Súgó: FEKETE ZSOLT 

Rendezőasszisztens: KRISTON SZABOLCS

Rendező: KISS CSABA Jászai-díjas, József Attila díjas

Bemutató: 2013. december 7. 19.00, Kamaraszínház

 
 

süti beállítások módosítása