Emléktáblát állítanak Rátonyi Róbertnek

Emléktáblát állítanak Rátonyi Róbert tiszteletére Budapesten a színművész egykori, II. kerületi lakóhelye előtt pénteken.

A kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, népszerű operett táncos-komikus tiszteletére az Alsó Törökvész út 9. számú háznál elhelyezett emléktáblát pénteken 12 óra 30 perckor avatják fel. Az eseményen - a család, a barátok és az egykori kollegák társaságában - Sugár Róbert, a Volt egyszer egy Rátonyi című életrajz szerzője idézi fel a művész alakját - közölték a rendezvény szervezői az MTI-vel.


Mint írják, a több mint huszonegy éve elhunyt Rátonyi Róbert (1923-1992) az idén lenne kilencven éves. Ezentúl a család és az önkormányzat közös akaratából állított emléktábla, Szabó Kornél Podmaniczky-díjas kőfaragóművész alkotása figyelmezteti majd az arra járót, hogy ebben a házban élt 1964-től 1992-ig, haláláig a budapesti Operettszínház örökös tagja.

 

Ratonyi Robert


Rátonyi Róbert nevét a közönség összekapcsolta magával az operettel. A művész 1949-ben szerződött az Operettszínházhoz táncos-komikusi minőségben. A műfaj olyan legendás művészeivel játszhatott együtt, mint Honthy Hanna, Karády Katalin, Latabár Kálmán, Sárdy János és Feleki Kamill. Rátonyi humoros, könnyed stílusával szívesen látott figura volt a színpadon, kiemelkedő alakítást nyújtott számos darabban. Az Állami Áruház, a Luxemburg grófja és a Boci-boci tarka sikereit követően az igazi áttörést a Csárdáskirálynő hozta meg, amelyben legtöbbször Bóni grófként, olykor Miska pincérként láthatta a nagyérdemű. Saját elmondása szerint 2172 alkalommal szerepelt a darabban. A Csárdáskirálynővel bejárta a világot.


1971-ben a Nagymező utca túloldalára, a Thália Színházba szerződött, hogy prózai darabokban is kipróbálja magát, amelyekben szintén nagy sikert aratott. Szívesen vállalt feladatokat gyermekdarabokban és konferansziéként is népszerű volt. Sokat szerepelt filmen, televízióban, s a rádiókabaréban is. Sokat tudott a színházról, operettről írt könyve a műfaj egyik fontos összefoglalása. Élete utolsó éveiben rendezett is, előadás-sorozatokat tartott a rádióban és a televízióban a zenés műfajról. Rendszeresen publikált újságokban és hetilapokban, könyvei jelentek meg.


Rátonyi Róbertet életének 69. évében, 1992. október 8-án érte a halál. Fia, a zenei pályára lépett ifjabb Rátonyi Róbert, lánya a szintén a színészetet választó Rátonyi Hajnalka.

süti beállítások módosítása