A szűz, a sóher, a Mikulás és a többiek - Decemberben az Átriumban

Divinyi Réka komédiájában Lázár Kati, Szerémi Zoltán és Fülöp Zsigmond mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak a kaposvári egyetem színészhallgatói is. A Magács László rendezte előadás legközelebb december 17-én és január 7-én látható az Átriumban.

 

Az alkotók ajánlója:


„Machiavelli Mandragóra című vígjátéka nyomán írta meg felkérésünkre a történet mai, Magyarországon játszódó változatát Divinyi Réka. Erkölcs és korrajz a világról, amelyben mi élünk, ami igencsak machiavellista. Minden eladó, mindennek van ára. A darabban egy férfi beleszeret egy tiszta, erényes nőbe, és bármilyen áron meg akarja szerezni. És ez a „bármilyen áron” bizony sokak érdeklődését felkelti.

 

 

Vajon van-e ára a szerelemnek? És a hűségnek? És a tisztességnek? Ezek a kérdések manapság talán még aktuálisabbak, mint anno Machiavelli mester idején, mikor megírta ezt hazugságokkal, átverésekkel, fondorlatos tervekkel átszőtt, kacagtató vígjátékot. Épp ezért az alkotók új köntösbe öltöztették, és a mába helyezték a cselekményt, ahol ráismerhetünk korunk jól ismert figuráira, akik egy tál lencséért eladnak bármit, amire van kereslet, bár a lencse néha változó árfolyammal bír. És hogy maradt-e még egy szemernyi tisztesség is a világban? Arra mindenkinek magának kell megtalálni a választ, hite, igénye és a pénztárcája szerint” - ajánlja az előadást Perjés János, a Spirit Színház vezetője.


Divinyi Réka így mesélt a darabról: „Mindmáig hihetetlenül izgalmas, és aktuális a darab: a becsületről, a tisztességről szól, arról, hogy mennyit ér az ember, amikor válaszút elé kerül, és a döntésével megmérettetik. Egy beszélgetés során merült fel, hogy mi lenne, ha írnék egy kortárs darabot a Mandragóra nyomán. Egyetlen mondat sem maradt benne az eredetiből. Annyira más ugyanis a commedia dell’arte műfaj, mint ez a mai, inkább a filmes vígjátékokhoz hasonlítható szöveg, hogy egész egyszerűen nem lehetett összepasszolni a kettőt. A szűz, a sóher, a Mikulás és a többiekben a filmes jelenet- és dialóg-technika megjelenik, és nagyon hatásos a filmes vágástechnika is."

A szűz, a sóher, a Mikulás és a többiek december 10-én és 17-én valamint január 7-én látható az Átrium Film-Színházban.

 

süti beállítások módosítása