Az emlékezetes percekért - Négy művész kap Aase-díjat

2013-ban négy művész, Beratin Gábor, Cs. Németh Lajos, Ecsedi Erzsébet és Horváth Zsuzsa veheti át a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat.

 

"Szí­nész pályafutásom során számos kiemelkedő szí­nészegyéniséget ismerhettem meg, egy-egy alakí­tásukat ma is őrzöm, gazdagabb vagyok általuk. Sajátossága a szí­nészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce pillanata van; tömörí­t, mint az í­ró amikor epigrammát alkot." (Gobbi Hilda)

 

gobbi

 

Gobbi Hilda végakaratában az „emlékezetes percek, pillanatok főszereplői” számára megalapította az Aase-díjat. 2013-ban 25. alkalommal adja át a díjakat Hammerstein Judit, az EMMI helyettes államtitkára. Az elismerést ezúttal Beratin Gábor, Cs. Németh Lajos, Ecsedi Erzsébet és Horváth Zsuzsa színművészek kapják.

 

Gobbi Hilda végrendeletének megfelelően a díjat neves művészekből álló kuratórium ítéli oda: Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor. Az átadásra 2013. december 16-án hétfőn 15.00 órakor kerül sor a Bajor Gizi Színészmúzeumban (XII. Budapest, Stromfeld Aurél u. 16).

Az Ivánka Csaba Alapítvány kuratóriuma nevében ekkor adja át Kubik Anna Hirtling Istvánnak az Ivánka Csaba-díjat is.

 

dijazottakHorváth Zsuzsa, Ecsedi Erzsébet, Cs. Németh Lajos, Beratin Gábor

 

A díjazottakról:

 

Ecsedi Erzsébet 1977-ben végzett a 25. Színház stúdiójában, szerepelt a Malgot István vezette báb-csoportban is. 1975-ben a Várszínházban, majd a Stúdió K csapatában dolgozott. Később Kecskemétre szerződött, ahova Jancsó Miklós színházi elképzelései vonzották, majd három év múlva átszerződött Szolnokra, ahol Schwajda Györggyel, Fodor Tamással és Szikora Jánossal dolgozhatott öt éven át. 1991 óta a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja. A XIII. POSzT-on a színész zsűri neki ítélte a legjobb női alakításért járó díjat.


Horváth Zsuzsa pályáját 1968-ban kezdte a kaposvári Csiky Gergely Színházban, majd 1976-ban a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött. A miskolci színházat 1998-ban elhagyva nem szerződött társulathoz, de rendszeresen fellép a Stúdió K-ban, a soproni Petőfi Színházban vagy a Gózon Gyula Kamaraszínházban, szívesen vesz részt független színházi társulások munkájában.


Cs. Németh Lajos 1962-ben végzett a színművészeti főiskolán, majd két évig a debreceni Csokonai Színház tagja volt. 1964 és 1990 között a Madách Színházban lépett fel. 1990-ben a Budapesti Kamaraszínházhoz szerződött, ahol fontos szerepeket játszott, több Ruszt József-rendezésben és Gábor Miklós Bunbury-rendezésében is jelentős szerepet kapott. Számos filmben láthatta a közönség.


Beratin Gábor a színművészeti főiskola elvégzése után, 1981-ben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházhoz szerződött, 1982 és 1986 között a kecskeméti Katona József Színház, 1986 és 1988-ban a békéscsabai Jókai Színház, 1988 és 1990-ben a győri Kisfaludy Színház tagja volt. 1991-től szabadfoglalkozású színész, 1993 óta a Budapest Bábszínház tagja, jelenleg egyik vezető művésze, emellett foglalkoztatott szinkronszínész is.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása