Bob herceg Szegedre költözik - Főszerepben Formán Bálint és Hekler Melinda

December 12-én a Szegedi Nemzeti Színházban mutatják be Huszka Jenő egyik legismertebb operettjét, a Bob herceget. A rendező Ács János, a főbb szerepekben Formán Bálint, Hekler Melinda, Széles Flóra, Szélpál Szilveszter látható. A premier előtt könyvbemutatót is tartanak.

Budapesti Hírlap, 1902. december 21., a premier másnapja:

„A legnagyobb siker zúgása morajlott ma végig a Népszínházban egy magyar operett első előadásán. Két istenáldotta tehetség győzelme volt a mai est: Huszka Jenőé és Fedák Sárié.
A ma este hallott melódiákkal van tele a fejünk: egyik szebb, mint a másik. Csupa új dallam, új ötlet, s valamennyi – válogatott dallam és nem köznapi ötlet. Zeneszerző, aki saját magából ennyit tud meríteni a mi mulattatásunkra és gyönyörűségünkre: ritka vendég nálunk.(...)
Bemutatkozásának szerencséjét kitűnő szövegkönyv lendítette meg."

Beöthy László.

 

A darabról:

 

A Bob herceg bemutatásának évében, 1902-ben hatalmas sikert aratott, ez volt az első magyar operett, amelyet külföldön is műsorra tűztek. Huszka Jenő története szerint Bob úrfi, aki nem más, mint az álruhás trónörökös, a nép között tölti az éjszakáit cimboráival a Bowie Streeten. Beleszeret Annieba, Tom apó lányába, aki mit sem sejt arról, hogy ki is az ifjú hódolója. A palotában eközben a herceg születésnapjára készülődnek. György herceg húsz éves lesz, király lesz, s feleségül kell vennie Viktória hercegnőt, akit szülei jelöltek ki feleségül számára. A Bowie Streeten az álnok Plumpudding, Tom apó tartozásának fejében leányát kéri cserébe az adósság elengedéséért. Tom apónak nincs más választása, mint megígérni Plumpuddingnak, hogy hozzáadja Anniet. György herceg amint tudomást szerez Annie és Plumpudding esküvőjéről, elhatározza, hogy minden eszközzel megakadályozza azt...


bob herceg B1 ok

 

Könyvbemutatót tartanak a premier előtt:

A közelmúltban, a Tudomány Kiadó gondozásában megjelent Operett – Szubjektív kalauz egy varázslatos világban című kétkötetes mű szerzőjével, Winkler Gáborral beszélget Koczka Ferenc karmester a szegedi színházban. A szerző operetteket ismertető művében egy lexikon alaposságával dolgozza fel az operett műfaját. A zeneszerzők ábécésorrendjében haladva először egy portré és a szerző életét bemutató legfontosabb életrajzi adatok találhatók. Az életrajzot a szerző operettjeinek felsorolása zárja, benne a legfontosabb alapadatokkal. A legismertebb operettek részletes bemutatása következik, azonos struktúrát követve: először a lexikális adatok, a szereplők hangfajjal, majd a cselekmény olvasmányos leírása, a kapcsolódó érdekességek, a legismertebb részletek kezdősora, végül a CD-, DVD-hozzáférések felsorolása. A könyv kezelhetőségét számos mutató segíti: névmutató, operettmutató (magyar és eredeti címen), slágerek kezdősorai ábécérendben.
A könyvet – többek között – a Szegedi Nemzeti Színház számos előadás-felvétele is színesíti. 

 

A könyvbemutató helye: Nagyszínház, első emeleti kerengő
Ideje: 2013. 12. 13. 18 óra


operettborito1-1

 

Huszka Jenő-Martos Ferenc-Bakonyi Károly: Bob herceg
 
A királynő Vajda Júlia
György herceg, a fia Formán Bálint
György herceg, a fia Szélpál Szilveszter
Viktória hercegnő Laczák Boglárka
Viktória hercegnő Nánási Helga
Lord Lancaster, gárdakapitány Taletovics Milán
Pomponius, a herceg nevelője Rácz Tibor
Tom apó, varga Király Levente
Plumpudding, borbély Gömöri Krisztián
Annie, Tom leánya Hekler Melinda
Annie, Tom leánya Széles Flóra
Gipsy, pék Varga Bálint
Pickwick, kocsmáros Nemes Roland
Fred Bánvölgyi Tamás
Hadnagy Szondi Péter
I. udvarhölgy és Célia Tóth Judit
II. udvarhölgy és Molly A. Szabó Adrienne
Díszlettervező Menczel Róbert
Jelmeztervező Gyarmathy Ágnes
Súgó Almási Gyöngyi
Ügyelő Stefanik Sándor
Zenei asszisztensek Kovács Gábor
Rákai András
Koreográfus Varga József
Karigazgató Kovács Kornélia
Rendezőasszisztens Müller Zsófia
Vezényel Koczka Ferenc
Vezényel Kardos Gábor
Rendező Ács János
Közreműködők:
A Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara
 
Forrás: Szegedi Nemzeti Színház, Színház.hu

süti beállítások módosítása