Rendhagyó ünnepre készülnek a bábosok a Bábszínházi világnapon

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a Bábszínház Világnapja is. 2014-ben a magyar nyelvű bábosok első alkalommal, hagyományteremtő módon, határon innen és túl a műfaj sokszínűségére szeretnék felhívni a figyelmet.


Ennek érdekében rendhagyó eseménysorozatra készülnek, melynek célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészet sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, azokra, akik régóta a pályán vannak, illetve a legfiatalabb generációra. A szervező szerint ez a nap az összes magyarországi és határontúli, kő- és független bábszínház közös ünnepévé válhat.

 

babosok

Szívós Károly és Török Ágnes, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház művészei

 

A 2014. március 21-én rendezendő programsorozat – a figyelemfelkeltés mellett – arra is törekszik majd, hogy megerősítse a bábszínházak helyét, fontosságát a közvélemény szemében, és hogy új nézőket nyerjen meg a műfajnak. Mivel ehhez a váratlanság és a szokatlanság a legjobb eszköz, ezen a napon a bábszínházak falain kívül, közterületeken (az időjárástól függően külső vagy belső helyszínen, utcán, tömegközlekedési eszközön, bevásárlóközpontban stb.) mutatják meg magukat a bábosok.

A kezdeményezéshez eddig mintegy 30 társulat és csoport csatlakozott. Az egyes produkciók vállaltan happeningszerűek, utcaszínházi jellegűek lesznek, ezeket a kezdeményezéshez csatlakozók maguk találják ki, alakítják saját városukhoz, míg az eseménysorozat kommunikációját a világnapi ünnepet kezdeményező Budapest Bábszínház vállalja.

 

süti beállítások módosítása