Nemzeti Vegyesbolt - Dömötör Tamás rendezi a KOMA bemutatóját

A Shop-stop című, 1994-es amerikai filmszatíra alapján, Dömötör Tamás rendezésében készül a KOMA legújabb bemutatója. A Nemzeti Vegyesbolt című előadás december 31-én látható először a Bázison.

Nemzeti Vegyesbolt - Trailer 1. rész

 

A KOMA ajánlója:


Valahol a tizenvalahányadik kerületben áll a Tarka ABC és a Sóhaj Videotéka. Nehezen bírják a versenyt, a két eladó mintha a múlt századból maradt volna itt. Videót már senki nem néz, és a zsemlét pedig a közeli multinál szerzi be a nagyközönség. Az egyetlen megoldás, ha Nemzeti Dohánybolttá alakulnak. Ezt akadályozza az élet, meg egy-két szerelmi kaland. Remény nem sok, a vásárló kevés, és pénz sincs semmire. És akinek nincs semmije - az annyit is ér. Szocio-vígjáték Kevin Smith Shop-stop című filmje alapján. Az előadás 18 éven aluliaknak nem ajánlott!

Nemzeti Vegyesbolt - Trailer 2. rész


Interjú Dömötör Tamás rendezővel:

 

Min dolgozol mostanában?
Csinálok egy dokumentumfilm sorozatot a Spektrum TV-nek, és írok, pontosabban javítok egy forgatókönyvet, amiből játékfilmet szeretnék forgatni, lehetőleg jövőre. Készülök Pécsre, a KOMA után ott dolgozom legközelebb, januártól.


Színház- és filmrendezőként is dolgozol. Melyik szerepet miért szereted?
Nincs ilyen, a kommunikációt szeretem. A választott (megtalált) téma dönti el, hogy melyik hordozón működik a legjobban. Ha filmen, akkor filmezek, ha színházban, akkor megpróbálom elmondani egy színházigazgatónak, miért is nagyszerű, ha velem dolgozik.


Dolgoztál már korábban a KOMA-val?
Nem dolgoztam a KOMA társulattal, csak akkor, amikor még nagyon iskolások voltak. De akkor még nem voltak KOMA, hanem egyetemisták Budapesten, illetve Kaposváron.

 

e372d6e0fc3caf55b77a

 

Milyen bemutatóra készültök? 
Az új bemutató a Nemzeti Vegyesbolt címet viseli. Kevin Smiths "Clerks" című filmje az alap, nálunk itthon "Shop-Stop" néven futott. A KOMA brigádja és a Kaposvári Egyetem negyedévesei keverednek benne. A főszereplő Hajmási Dávid és Domokos Zsolt.

Régóta vártam, hogy ezt az előadást létrehozzam valakikkel. Pontos, és nagyon erős az alapkonfliktus, tulajdonképpen egy szerelmi háromszögről van szó. A "köret", amelyet mi adunk hozzá, az pedig a magyar rögvalóságból táplálkozik, ami eléggé abszurd. A tröténet szerint Nemzeti Dohányboltot akarnak nyitni azok, akiknek ez "nem jár". A matricákat is megveszik, azokat a barna matricákat. Aztán várják a csodát, de nem jön el soha. Ez egy "szabad" előadás lesz. Senkinek és semminek nem kell megfelelnünk, csak magunknak. Saját magunkat gyúrjuk bele, igaz, hogy amerikai film az alap, de rög magyar sztorink lesz a végére, ebben biztos vagyok. Lélegző és élő a "szövet", amit együtt alakítunk a színészekkel. Az alapanyag pompás, vicces, tragikus, trágár és kegyetlen egyszerre.


A Shop Stop-ban sok a zene... A darabban is lesznek zenei betétek?
Saját zenét szerzünk hozzá, két nagyon fiatal srác rakja össze. Slam-poetry, ha mindenáron műfajt akarunk jelölni, de nem akarunk. A zenék (dalok) szerepe pontosan az, mint a régi görög drámákban a kar szerepe.


Mikor lesz a bemutató?
Szilveszterkor. Hátha valaki többet akar az év utolsó napján annál, mint hogy kamikazeszerűen berúg, az jöjjön, és röhögjön nálunk, vagy sírjon egy kicsit.


Kiknek szól az előadás, és mit kap az a néző, aki jegyet vált az előadásra?
Mindenkinek szól, akinek tele van a hócipője a magyar valósággal, de nem bosszankodni akar, hanem röhögni a saját nyomorúságunkon. Hátha könnyebb így túlélni. Aki jegyet vált az egy társadalmi szatírát kap, egy szerelmi háromszög köré fonva.


Az interjút készítette:
Pintér Zsanett, KOMA Bázis

 

A próbákról képekben:

Fotók: Wágner Csapó József

 f6ad3ac57278592cd19f

1.

b639552432466060969e

2.

fa70ecf9374344f03aeb

3.

962f48033cf6d8b6ea48

4.

dd3b08680d065ecc2540

5.

31c582aa7b2f57b364ba

6.

243ff826c8de9eba60c8

7.

 

 A KOMA bemutatja:

Nemzeti Vegyesbolt

Szereplők:
Domokos Zsolt, , Érsek-Obádovics Mercédesz, Felhőfi-Kiss László, Hajmási Dávid, Jaskó Bálint,
Pallagi Melitta, Piti Emőke, Szvetnyik Kata, Tolnai Hella, Zrínyi Gál Vince, Anger Zsolt m.v.

Díszlet: Szili Péter
Jelmez: Makány Márta
Zene: Bagais Ádám
Dalszöveg: Horváth Bence
Technikus: Mervel Miklós
Asszisztens: Anka Kristóf
Produkciós vezető: Móricz Fruzsina
A rendező munkatársa: Meggyes Krisztina
Rendező: Dömötör Tamás
 
Bemutató:
December 31. kedd 19:30 
 
Januári időpontok: 4-én, 16-án és 24-én 19:30
 
KOMA Bázis
(1158 Budapest, Ady Endre u. 31-33.)
 
Forrás: KOMA
 

süti beállítások módosítása