Puccini, Verdi és Donizetti művei a La Fenice opera újévi koncertjén

Bellini, Donizetti, Verdi, Mascagni, Leoncavallo és Puccini legismertebb melódiái, valamint Beethoven VII. szimfóniája csendül fel a velencei La Fenice operaház újévi koncertjén Diego Matheuz venezuelai karmester vezényletével.


Korábban az olasz televízió is bekapcsolódott a világszerte látható bécsi újévi koncertek közvetítésébe, ám az utóbbi 10 évben nem élőben, hanem csúsztatva, délután sugározták az eseményt. A RAI olasz közszolgálati televízió ehelyett a Fenice koncertjét sugározza élőben.


A bécsi hangversenyeket hagyományosan a Radetzky-marssal fejezik be a Bécsi Filharmonikusok. Olaszországban azonban a pattogó ritmusú muzsika rossz emlékeket ébreszt: idősebb Johann Strauss ugyanis az 1848-as custozzai csatából a császárvárosba győztesen hazatérő tábornagynak ajánlotta művét. Radetzky a piemonti ütközetekben jelentős vereséget mért az olasz felkelőkre.

 

Cristiano Chiarot


Cristiano Chiarot, a La Fenice intendánsa is erőtejesen bírálta az induló miatt a bécsieket. Szerinte a Radetzky-mars nem a béke, hanem a háború zenéje, amely helyett ők a Nabucco híres kórusát, a Va pensierót (Szállj gondolat...) és a Traviata pezsgő-duettjét szerepeltetik a műsorban. "Ezek az áriák a békét és az egységet hirdetik" - fogalmazott.  


Az újévi műsorban az egyre keresettebb szoprán, Carmen Giannattasio és az amerikai lírai tenor, Lawrence Brownlee lép fel.

 

A velencei Teatro La Fenice 1792-ben nyílt meg, története során többször lángok pusztították. 1996-ban éppen befejezték volna a felújítását, amikor gondatlanság miatt szinte porig égett. 2003-ban nyílt meg újra. A ház pénzügyi helyzete stabil, 2009-hez képest hárommillió euróval nőtt a bevétel. "Manapság lehetetlen és nem is igazságos, hogy az állam nagy pénzeket adjon az operaházaknak, ahogy az régen volt. Erőteljesen támaszkodunk saját forrásainkra, képességeinkre, arra, hogy saját előadásokat hozzunk létre, amelyeket aztán újra elő lehet venni" - mondta Cristiano Chiarot.

süti beállítások módosítása