"Egységes volt az életformánk" - Szalontay Tünde a Pintér Béla és Társulatáról

Interjúsorozatot indított a decemberben 15 éves Pintér Béla és Társulata. A társulat tucatnyi előadásában szerepet vállaló Szalontay Tünde is válaszolt. Lapszemle.

 

A pbest.postr.hu cikkéből:


"Először A Sehova Kapujában játszottam, de Bélával jóval régebbi a kapcsolatom. Már az Arvisura színház több előadásában dolgoztunk együtt, például a Magyar Elektrában vagy A Mester és Margaritában. Aztán én hat évet külföldön töltöttem a Teatro Rio Rose-ban, és évente csak egyszer-kétszer jöttem haza. Az egyik karácsonyi szünetben, amikor itthon voltam, összefutottam Bélával, azt mondta, hogy a következő darabjának egyik szerepében rám gondolt. Akkor már régóta haza szerettem volna jönni, de úgy terveztem, hogy kint is folytatni fogom a játékot. Hamar kiderült, hogy lehetetlen egyeztetni" - mesélte Szalontay Tünde.


A színésznő elmondta, azóta mind a munkamódszer, mind a kapcsolatok, mind a személyes pályája természetes módon változott, és ez együtt járt szenvedésekkel, fájdalmakkal és különféle szenvedélyekkel is. "Meg kellett tanulni az elengedést, beletörődést, elfogadást is. Eleinte nagyon egyívásúak voltunk, egységes volt az életformánk, csapatként jártunk mindenhová, és Béla, aki színészből lett rendező, még szintén közelebb állt hozzánk. Szakmailag is inkább ugyanazokat gondoltuk, ugyanazt és ugyanúgy szerettük volna. Az idő múlásával ezek a dolgok változnak, az emberek differenciálódnak; kialakul, hogy ki miben erősebb, kinek mi a fontosabb – ez a folyamat a korral és a színházhoz való viszonyunk változásával együtt jár" - mutatott rá Szalontay Tünde.

 

szalontay tunde

 

"Ebben az erős szimbiózisban volt egy akolmeleg, ami már nem térhet vissza, de teljesen természetes, hogy már máshogy dolgozunk, vagy hogy az emberek jönnek-mennek. Olyannyira, hogy már én sem vagyok a társulat tagja; a Kaisers TV, Ungarn után történt a válás, de hosszas előzménye volt. Már olyan hat éve gyürkőztünk egymással Bélával, régóta voltak nehézségeink a kommunikációban, a munkában. Mind a ketten próbálkoztunk közös nevezőre jutni, elmondani egymásnak a problémáinkat, volt is kétszer egy év szünet, amiről azt gondoltuk, jót fog tenni. De kiderült, hogy ez nem változik; valami megtört közöttünk, amit nem lehetett begyógyítani" - árulta el a színésznő.

 

Szalontay Tünde elmondta, a jövőt egyelőre még nem látja; a szabadúszással "meg kell tanulni együtt élni", ami számára nagy kihívás, mert élete eddigi három színházi korszakában társulathoz tartozott: az Arvisurához, a Teatro Rio Rose-hoz, majd a Pintér Béla és Társulatához. "Talán el voltam kényeztetve" - tette hozzá Szalontay Tünde.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása