A tömeges megfigyelés ellen tiltakozik 500 író

Több mint 500 író, köztük öt Nobel-díjas írta alá az írók tömeges megfigyelések ellen tiltakozó petícióját, melyben arra figyelmeztetnek, a titkosszolgálatok aláássák a demokráciát.

Az aláírók között tizenegy magyar - Babiczky Tibor, Bán Zsófia, Báthori Csaba, Dragomán György, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Kiss Noémi, Krasznahorkai László, Parti Nagy Lajos és Szabó T. Anna - szerző is szerepel. (A teljes lista itt érhető el.)

 

irok

Hanif Kureishi, Björk, Arundhati Roy, Don DeLillo, Ian McEwan, Tom Stoppard, Margaret Atwood és Martin Amis (kép forrás: Guardian)

 

A petíció, mely az olyan cégek Barack Obamához írt nyílt levelét követte, mint az Apple, a Google, a Microsoft és a Facebook, a világ legelismertebb, és legszélesebb körben olvasott íróit szervezte egységbe. Olyan írókat, akik szerint az állam módszeresen visszaél hatáskörével a megfigyelésekkel kapcsolatban.  Az óriásvállalatok levelükben forradalmi változásokat követeltek a megfigyelési törvények terén, hogy a törvények segítsenek megőrizni az emberek bizalmát az internetben.

A tiltakozást 81 különböző ország írói írták alá. 

 
Forrás: könyvesblog, Színház.hu

süti beállítások módosítása