Légy jó mindhalálig - Újraéled a musical Debrecenben

Új feldolgozásban kerül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház műsorára a Légy jó mindhalálig című musical, amelyet a pénteki premiert követően a városi intézmények kapcsolódó programjai egészítenek ki.

legyjo2

Fotó: Nagy Gábor, dehir.hu

 

A Csokonai Színház ajánlója:

 

1991. április 19-én a debreceni Csokonai Színházban, a teátrum százhuszonöt éves fennállásának alkalmából mutatták be először a Légy jó mindhalálig musical-változatát. A produkció Debrecenből indult sikerkörútra, majd számos belföldi és külföldi bemutató után idén visszatér születési helyére, a Csokonai Színház nagyszínpadára. Igaz, hogy Nyilas Misi nem akar többé debreceni diák lenni, a város mégis visszavárja a Református Kollégium kisdiákját.

 

Napjainkig érvényes a történet, melyben az iskola és a társak a kortárs társadalom tükreként sorozatos próbák elé állítja a gyermeki hitet és bizalmat, majd a diáktársakkal és tanárokkal szembeni konfliktusok végleg szétporlasztják a gyermeki lét boldog naivitását. A felnőtté válás pillanatai ezúttal az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos diákjainak és az iskolában oktató művésztanároknak a közreműködésével elevenednek meg. A produkció külön érdekessége, hogy az ősbemutatón és most is Dánielfy Zsolt játssza a tudomány világába menekülő, jóságos Valkay tanár urat, ő énekli a musical leghíresebb, az Élet szép, az élet minden… című dalát.

 

legyjo1

 Fotó: Nagy Gábor, dehir.hu

 

Várhalmi Ilona rendező az előkészületekről:

 

"Eddig is tudtam, hogy a zenés darabok a legnehezebbek, hiszen a szereplőknek tudniuk kell énekelni, táncolni, s emellett prózai színészként is jól játszaniuk. Aki pedig megpróbálja mindezt összerendezni, annak majdnem mindenhez érteni kell. Nagyon sok akna van ebben a munkában, ám szerencsére nagyon jó kollégáim vannak – a koreográfus Jóna Szabolcs és a zenei munkálatokban Kerekes Rita személyében. De sokat segít az az elképesztő lelkesedés, ahogy a gyerekek hozzáállnak. Ez igaz egyébként a színészekre is. Nagyon jó érzés egy próba után azt hallani akár 20-30 éve pályán lévő színészektől, hogy köszönik a próbát, jó hangulatú volt, nagyon élvezték, szeretnek itt lenni" - számolt be Várhalmi Ilona a dehir.hu-nak.

 

Legyjo plakat1

 

Programok kapcsolódnak a premierhez: 

 

Ráckevei Anna igazgató a Csokonai Színház szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Nyilas Misit ezúttal egy lány és két fiú szereplő alakítja váltásban. A mű új zenei alapot is kapott, amely Csurgó Tamás karnagy vezetésével csendül fel.


A Déri Múzeumban a regény világát egy fényképekből és más korabeli emlékekből álló tárlattal idézik meg - fűzte hozzá Angi János igazgató, míg Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a Kossuth téren felállítják a Móricz-regényből ismert Pósalaky úr házát. Az ügyvezető hozzátette: ünnepi programjaik középpontjában is a "légy jó" üzenete áll.


Baranyai Norbert, a Debreceni Egyetem oktatója Móricz-kutatóként arra hívta fel a figyelmet, hogy a debreceni Református Kollégium mindennapjainak története hasonlít az egri várostroméhoz: azt a gyerekek főként a Légy jó mindhalálig és az Egri csillagok lapjairól ismerik, nem pedig a történelemkönyvekből.

 

Forrás: MTI, dehir.hu, csokonaiszinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása