Táblát avattak Petress Zsuzsa emlékére

85 éve született Petress Zsuzsa színművésznő, primadonna, az Operettszínház örökös tagja. December 12-én egykori lakhelye falára emléktáblát helyeztek el, az ünnepségen köszöntőt mondott Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Felföldi Anikó színművésznő, közreműködött a Budapesti Operettszínház Énekkara.

Az emléktábla avatást Jantyik Csaba nyitotta meg, elmondta, hogy a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat indította el azt a hagyományt, hogy jeles művészeink lakhelyén emléktáblát állítson.
"Így sor kerülhetett arra, hogy a nagyszerű primadonna, a Jászai Mari-díjas, Kíváló és Érdemes Művész Petress Zsuzsa ma emléktáblát kap" – tette hozzá Jantyik Csaba.

 

pet1
Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes beszédében kiemelte, hogy nagyon fontos a MASZK kezdeményezése, mivel "Budapest a magyar kultúra fővárosa". "Az operett világából Petress Zsuzsa az első, aki emléktáblát kap. Adózunk magának a műfajnak is, mely nagyon fontos az életünkben, nem véletlenül lett hungarikum az operett. Petress Zsuzsára emlékezünk ma, aki nagy tehetséggel indult, még el sem végezte a főiskolát és már is szerződtette az Operettszínház" - tette hozzá.

 

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, a főváros vezetőinek fontos, hogy mind életükben, mind halálukban megbecsüljék azokat, akik a kulturális életben igazán maradandót és értékeset nyújtanak. "Azt hiszem ez az emléktábla és a további avatások pontosan ezt a célt szogálják" – zárta le beszédét Csomós Miklós, majd átadta a szót Felföldi Anikónak.

pet3


"Egy színész kétszer hal meg, először amikor eltemetik, másodszor amikor elfelejtik. Petress Zsuzsa... Most ünnepelte volna születésnapját, de nem árulom el, hogy hányadikat, hiszen ő egy primadonna. Kortalan. Prima Donna, első asszony. Ő az volt, A csárdáskirálynő, a Marica grófnő, A víg özvegy főszereplője, tulajdonképpen minden koronás főt eljátszott operett országban, amiért meg is kapta a kitüntetéseket. Jó helyen volt, amikor a tehetséget osztogatták, csodálatos hangját szerencsére rengeteg felvétel örzi. A színpadon mindent elhitetett, tartása, szakmai tudása, énektudása, vonzó megjelenése és iróniába hajló színészi tehetsége volt. Megengedhette magának, hogy jó ember legyen. A civil életben mosolya volt a dísze, és remek háziasszonyként sok vendéget fogadott, többek között engem is. Gyulai-Gaál Ferenc az Operettszínház karmestere volt szerelmese, fia pedig Dr. Gyulai -Gaál Szabolcs ma is a művészet közelében él. Ha Petress Zsuzsához fűződő barátságomról elkezdenék beszélni, akkor hajnalig mesélnék, de két fontos bölcsességét mindenképp elárulom. Az első: a színházban meg kell őrizni méltóságunkat, színpadon kívül pedig az emberségünket. A másik: nagyon jó érzés diadalt aratni esténként és győztesként hazatérni. A zenés műfajt a szakma mindig másképp értékelte, mint a közönség. De, hogy ez mennyire könnyű? Tessék egyszer megpróbálni. Petress Zsuzsa prózai színésznő is volt, de nagy sikert aratott a Hegedűs a háztetőn című musicalben is, ahol Golde szerepében szőke, gyönyörű primadonnából alakult át idős, fáradt asszonnyá. Elmondhatjuk róla, hogy ahhoz a generációhoz tartozott, aki tudta mi a színház, hogy kell tisztelni, szeretni, hogy kell szenvedni érte" – emlékezett Petress Zsuzsára Felföldi Anikó, majd az egész színészi társadalom nevében helyezett el koszorút az emléktáblán.

 

pet2
Az ünnepség végén az Operettszínház Énekkara Drucker László vezetésével elénekelte Kálmán Imre dalát, a Művészhimnuszt. A budai Kiss János altábornagy utca 41. számú háznál elhelyezett emléktáblát Stremeny Géza szobrászművész készítette.

 

Színház.hu

süti beállítások módosítása