Az Operaház színfalai mögött - Csikós Attila díszlettervező műtermében

Csikós Attila Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar építész, jelmez- és díszlettervező műtermébe ad bevezetést az MMA videója.

csikosattila

 

 

Csikós Attila díszlettervező a mesterség fogásairól, az operadíszletek tervezéséről és megvalósításáról mesél, illetve feleleveníti a pályája legizgalmasabb szakaszait, a gyakornokévektől egészen a bayreuthi évekig.

 


Csikós Attila pályájáról:

Csikós Attila 1958-tól 1960-ig amatőr díszlettervezője volt a Kispesti Színháznak. 1962 és 1967 között végezte építészeti tanulmányait Budapesten, az Iparművészeti Főiskolán, majd a József Attila Színházban helyezkedett el világosító és díszlettervező-asszisztensként. 1963-ban az Egyetemi Színházhoz került, ahol díszlet- és jelmeztervezőként kezdett dolgozni. 

1965-től tíz éven át volt a Bayreuthi Ünnepi Játékok díszlettervező-asszisztense. 1968-tól 1979-ig műteremvezető világosító és megbízott díszlettervező lett a Magyar Állami Operaházban. Első operaházi díszlettervezését Verdi: Trubadur című operájához készítette. 

Ezt követően, 1979-ben a Népszínház vezető díszlet- és jelmeztervezője lett, ahol 5 éven keresztül dolgozott, innen ment át a Nemzeti Színházhoz 1983-ban. 

1968 óta dolgozott több budapesti és vidéki színháznak is, s gyakran hívták külföldi színházakhoz is. 1989 és 2005 között a Magyar Állami Operaház vezető díszlettervezője volt. Nevéhez fűződik 2008-ban Szörényi Levente és Bródy János: István, a király című rockoperájának jubileumi előadásának díszlettervezése. Aichiben 2005-ben a világkiállítás német kiállítási pavilonját, 2010-ben pedig a Shanghai-i világkiállítás német pavilonjának kastély éttermét tervezte. 2013-tól a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának rendes tagja.

 

Forrás: MMA, Wikipédia, Színház.hu

süti beállítások módosítása