Vastapsot kapott A Csárdáskirálynő Tel-Avivban

Teltházzal fogadta és az előadás után hosszan tartó vastapssal jutalmazta az izraeli közönség a Budapesti Operettszínház Csárdáskirálynőjének első előadását a Tel-Avivi Operaházban, ahol az előadás előtt nyitották meg a Robert Capa

életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítást.

Míg a Budapesti Operettszínház falai között egy legenda, az Elfújta a szél musicalváltozata éledt újra december 13-án, A Szépség és a Szörnyeteg csapata pedig Svájcban turnézott, addig az operett-tagozat sem unatkozott. A Csárdáskirálynő alkotói és előadói Izraelbe utaztak. Az Operettszínház első tel-avivi turnéján, a december 12-i premieren 1600 néző tapsolt hosszú percekig a társulatnak.


csardas1DSC 0184
Yehonatan Carmi producer az előadás előtt bejelentette, hogy a Tel-Avivi Opera 2017-ig kötött együttműködési szerződést a Budapesti Operettszínházzal. Ennek első állomása A Csárdáskirálynő, de az elkövetkezendő négy évben újabb vendégjátékok várhatók a magyar társulat részéről.

csardas2DSC 0180
Az idei előadássorozat nem az egyetlen magyar vonatkozású esemény az izraeli nagyvárosban. A csütörtök esti bemutató előtt Nagy Andor, Magyarország tel-avivi nagykövete a Tel-Avivi Opera halljában megnyitott egy Robert Capa életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítást, méltatva a Budapestről elszármazott világhírű fényképész életútját. A fotós Izrael földjén is dolgozott a II. világháború után, 1948-től 1950-ig a függetlenségi háborút, majd az államalapítás kezdeti lépéseit fényképezte.


A kiállításmegnyitót követte A Csárdáskirálynő bemutatója. Nagy Andor nagykövet a hivatalos látogatáson itt tartózkodó Szijjártó Péterrel, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkárával nézte meg az előadást.


csardas3DSC 0708
"Én is csak három hónapja jöttem Tel-Avivba - de amikor megérkeztem, már mindenki A Csárdáskirálynő és az Operettszínház fogadására készült a városban! Nagy büszkeség volt ma este a Tel-Aviv-i Operaházban magyarnak lenni. Köszönöm, hogy eljöttek és örülök, hogy Tel-Aviv rendszeres vendégei lesznek…" - mondta a Nagy Andor.


csardas5EDV 3613
Szijjártó Péter Nagy Andorhoz hasonlóan gratulált a társulatnak és Kerényi Miklós Gábor direktornak, s elmondta:
"Először láttam a Csárdáskirálynőt, amit talán nem kellett volna bevallanom, mert ezért néhányan megrovóan néztek rám a társulatból ma este  - de talán megbocsátanak a neheztelők, ha kijelentem, biztosan nem utoljára... Sőt, ezek után otthon is biztosan megnéznem más produkciójukat is! Az Operettszínház nemzetközi sikerei nem véletlenek. Komoly munka rejlik mögöttük. A művészek teljesítményéről csak azt tudom mondani, hogy elképesztő energiákról és állóképességről tettek tanúbizonyságot. Szívből gratulálok az egész társulatnak és a direktor úrnak a csodálatos előadáshoz!" - fogalmazott az államtitkár.


csardas6EDV 3509
A darabot rendező Kerényi Miklós Gábor elmondta, tízéves kemény munka alapozta meg a sikert, amellyel a világ rengeteg pontján nagyra tartott értékeket hozott létre az Operettszínház. Arról is szót ejett, hogy Kálmán Imre műve szerepel az opera idei bérletsorozatában.

 

Az ünnepi alkalomra Tel-Avivba érkezett Kálmán Imre legkisebb lánya, Kálmán Yvonne, hogy együtt legyhessen a társulattal édesapja leghíresebb operettjének izraeli előadásán. "Mindig boldogan megyek bárhova a világon, ahol az Operettszínház KERO® rendezésében mutatja be édesapám műveit, mert ott biztosan magas művészi színvonal és siker fogad!" - mondta Kálmán Yvonne.


csardas7EDV 2771
A Budapesti Operettszínház kettős szereposztással játssza az operettet az igen intenzív előadás-sorozat idején, ugyanis december 12. és 21. között tizenhárom alkalommal lép színre a darabbal a társulat, péntekenként és szombatonként kétszer is. A címszerepben: Bordás Barbara és Fischl Mónika látható, velük együtt színpadra lép még: Vadász Zsolt, Boncsér Gergely, Szendy Szilvi, Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid, Kállay Bori, Marik Péter, Faragó András, György Rózsa Sándor, Dézsy Szabó Gábor, valamint a Budapesti Operettszínház Ének- és Balettkara és Makláry László  vezényletével az Operettszínház Zenekara, a tel-avivi muzsikusokkal kiegészülve.


csardas7EDV 3422
A darabot magyarul játsszák, de a nyelvet nem ismerők a színpad fölött elhelyezett kivetítőn héber és angol nyelven is követhetik a szöveget. A társulat olykor héber szavakkal, mondatokkal fűszerezte a szöveget, amit a nézők külön tapssal jutalmaztak. 
A színészek arról számoltak be, hogy nagy élmény számukra az izraeli vendégjáték. Úgy érezték, a közönség igen jól értette a vicces jelenteket, különösen hálásan fogadta és értékelte a magyar humort, és nagyra tartotta a színvonalas zenei és tánc-teljesítményt is.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása