Verslábak - Bemutatkozott a Bartók Táncszínház

Új összetételében először állt közönség elé a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház december 13-án.

A műsorfüzet szerint „több műfaj ötvözésével egy újszerű, izgalmas bemutató készült” Verslábak címmel, „táncköltemény magyar költők műveire” műfaji meghatározással. A táncszínház művészeti vezetőjével, az előadás koreográfus-rendezőjével, Vári Bertalannal készült rövid interjú.

 

tánc resize


Sikerült már beilleszkedni?
Igyekszünk... Nem vagyunk itt minden nap, nagyon sok külsős munkánk, meghívásunk van. Szarvasra járunk Holle anyó előadást játszani, ott voltunk a Britain's Got Talent válogatáson, közben a fiúk Kőműves Kelement játszanak a RaM Colosseumban, benne vagyunk a sweet Charity-ben a Pesti Magyar Színházban, itt a bemutatóra készültünk, és iskolai rendezvényeken is részt veszünk. Én elkezdtem a Bartók Ifjúsági Táncműhelyt is fiatal lányokkal. Az a tervem, ha jobban megszeretik majd azt, amit csinálunk, akkor talán többen is leszünk, és idővel remélhetőleg színházi előadásokba is be tudjuk őket vonni. Nagyon sok gyerekdarabunk lesz, és jó lenne, ha ezekben helyi fiatalok is megmutatkozhatnának.

Mi a fontosabb, a vers, vagy a lábak?
Számomra mind a kettő fontos, hiszen a tánc és a vers külön művészeti forma.

Miért igyekszik a kettőt összehozni?
A párom mutatott különféle zenéket. Nagyon megtetszettek Ágnes Vanilla József Attila, Radnóti feldolgozásai, gondoltam, ezzel kellene kezdeni valamit. Korábban már készítettem egy előtanulmányt, egy verses műsort Zalaegerszegen, a Kutyakölykök Táncegyüttessel. Ezen felbátorodva úgy döntöttem, hogy megpróbálok létrehozni egy tánckölteményt magyar költők műveire. A zene inspirált.

Vári színes2 resize
Tehát prózai szereplők és táncosok egyszerre lépnek színpadra?
Igen. Polgár Lilla és Farkas Erik lesznek a versmondók, ők interpretálják a verseket, de megszólalnak felvételről is költemények, zenék, a táncosok acapella ritmizálják a szövegeket és különféle hangokat adnak ki. Jól kiegészítik egymást. A tánc lüktetése ott van belül az emberben, esetünkben pedig nem aszimmetrikus, free jazzes ritmusokról beszélünk. A két prózai színész egyébként végigvisz egy cselekményt a darab elejétől a végéig. A születésnél kezdjük és az élet különböző állomásain keresztül eljutunk a halálig. 

Milyen versek hangzanak el?
Radnóti verssel kezdünk, az Előhang egy monodrámához hangzik el először, majd jön egy Gazdag Erzsi kisiskolás vers, Weöres Sándor: Téma és variációk, ami ugye szavak játékos felcserélése különböző módokon. Benne lesz Ady Endrétől a Tiltakozni és akarni, az Üzenet egykori iskolámba, Weöres Sándor: Majomországa – ez is nagyon jól ritmizálható, nagyon tetszik. Lesz Radnóti Miklós: Két karodban, a Töredék, elhangzik a Születésnapodra, ez Ágnes Vanilla verse, melyet József Attila 100. születésnapja alkalmából zenésített meg. Természetesen lesz Kálnay Adél vers is, hiszen ő dunaújvárosi szerző.

Verslábak PLAKÁT net
Nem csak a felnőtt korosztálynak készül a darab, azt szeretném, ha tizennégy éves kortól jönnének, hiszen hasznos lehet az iskolások számára, hogy más megvilágításba, más kontextusba helyezzük a verseket, így talán azok is kedvet kapnak hozzá, akik eddig nem szerettek verset olvasni.

Inkább a versekkel szeretné beoltani a fiatalokat, vagy a tánccal?
Mind a kettővel, a darabban ugyanis mellérendelt viszonyban vannak egymással. Magát a művészetet, különösen a színházat, mint műfajt igyekszem megszerettetni velük. 


Az interjút készítette: Balla Tibor (Dunaújvárosi Hírlap)

 

A próbáról képekben:

Fotók: Mudra László

 

MLA 0034 resize

1.

MLA 0062 resize

2.

MLA 0191 resize

3.

MLA 0381 resize

4.

MLA 0439 resize

5.

MLA 0702 resize

6.

MLA 0726 resize

7.

MLA 0825 resize

8.

 

 

VERSLÁBAK
Táncköltemény magyar költők műveire

Lábak versben és dalban:
Polgár Lilla és Farkas Erik

Lábak táncban: a Bartók Táncszínház táncművészei:
Eller Gusztáv, Hahn Jusztina, Hernicz Albert, Jaklics Liliána, Jászka Erika,

Kárpát Attila, Kovács Dénes, Papp Éva, Széchényi Krisztián, Takács Judit

Jelmez: Zelenka Nóra
Dramaturg: Dobák Lívia
Koreográfus-rendező: Vári Bertalan

 

A jegyek ára felnőtteknek 1500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1200 Ft


Az előadás hossza kb. 60 perc

Megtekintése 12 éves kortól ajánlott!

Bemutató:

 

2013. december 13. 19:00

Bartók Kamaraszínház, Stúdióterem

 

További előadások:
2013. december 16. 17:00
2013. december 18. 19:00
2014. január 15. 18:00
2014. január 27. 18:00

 

A jegyek ára felnőtteknek 1500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1200 Ft

 

 

Forrás, fotók: Bartók Táncszínház

 

süti beállítások módosítása