Hajmeresztő - Interaktív bűnügyi vígjáték az egri színpadon

Véres bűntény áldozata lesz az ünnepelt zongoraművésznő. Az egri társulat a nézők segítségével nyomoz a gyilkosság felderítésében. Paul Portner Hajmeresztő című interaktív bűnügyi komédiájának bemutatóját december 13-án tartotta a Gárdonyi Színház Besenczi Árpád rendezésében.

Tóth Levente Marjai Virág Nagy András Dimanopulu Afrodité Besenczi Árpád Fotók: Gál Gábor

 

Az Gárdonyi Színház ajánlója:

Egy közönséges esős hétköznap délutánon véres bűntény történik Washington belvárosában. Az áldozat: az évszázad egyik legnagyobb zongoraművésznője.
A történet szereplői: egy fodrászszalon munkatársai és vendégei, akik egy nyomozás kellős közepén találják magukat.
Mindenki gyanús!
A rendőrség akcióba lép – és tanúként, a nyomozást aktívan segítő társként ott a közönség…
A közönség – aki mindent látott...
A hajmeresztő bűnténynek hajmeresztően izgalmas a nyomozása, míg végül fény derül a megoldásra – az Önök segítségével!

 

Besenczi Árpád. Rácz János

 

Paul Portner társasjátéka Amerikában kivívta a legnagyobb előadásszámot elért produkció címét. A német író tollából 1963-ban kipattant színdarab eredeti szándéka szerint pszichodrámának indult annak demonstrálására, hogy hogyan is működik az elme egy bűntényre való visszaemlékezés kapcsán, igen mérsékelt sikerrel, mígnem 1976-ban rá nem akadt két amerikai színházi szakember, akik aztán átdolgozásukkal 1978-ban elindították világhódító útjára a művet, mely egyben magáénak tudhatja a "soha ilyen sokáig Broadway-n egyhuzamban futott prózai előadás" megtisztelő címet is.


Mert mi történik akkor, ha egy teljesen hétköznapi napon egy hétköznapi fodrász-szalon feletti szobában egy nem hétköznapi esemény, azaz egy gyilkosság történik? És ha minden jel arra utal, hogy a gyilkos a szalonban tartózkodik, akárcsak a rendőrség? Ki mire és hogyan emlékszik? És ki a gyilkos?

 

Marjai Virág Besenczi Árpád


A darab igazi sikerének titka azonban a szórakoztató krimiségén túl valójában az, hogy a közönség aktívan részt vesz a színdarab "sorsának" alakításában, hisz a nézőtéren ülők kérdéseikkel - melyeket az előadás szünetében (sőt! Sokkal inkább a második rész alatt!) tehetnek fel - sarokba szoríthatják a szereplőket, és egy jó kérdéssel bizony lebuktathatják azt, aki a gyilkosságot elkövethette.


A színészeknek tehát estéről-estére improvizálniuk kell az aznapi kérdések alapján a történet alakulását - persze bizonyos "sarokpántok" mentén. Mivel azonban nincs két egyforma "nézőtér", az események alakulásának pikantériáját az adja, - ami bizony igen könnyen előfordulhat -, hogy akire tegnap ráterelődött a gyanú, az ma este ártatlanul távozik.

 

"Öt olyan színészre volt szükség, aki képes és tud is improvizálni, de nem civilben, hanem karaktere szerint fodrászlányként, szalontulajdonosként vagy éppen, mint egy szenátor neje. Eger már az ötödik város, ahol játszom a Hajmeresztőt, s a harmadik, ahol rendezem is" – mondta Besenczi Árpád.

 

Rácz János Nagy András

 

Paul Portner:
HAJMERESZTŐ 
interaktív bűnügyi vígjáték

Tony Whitcomb, a Hajmeresztô szalon tulajdonosa: RÁCZ JÁNOS
Barbara Demarco, fodrászlány: MARJAI VIRÁG
Mrs. Schubert, szenátorné: DIMANOPULU AFRODITÉ
Edward Lawrence, régiségkereskedő: NAGY ANDRÁS
Victor Rosetti, építômunkás: BESENCZI ÁRPÁD / RUPNIK KÁROLY
Mike Thomas, egyetemista: TÓTH LEVENTE


Díszlettervező: MÉSZÁROS TIBOR
Jelmez: SZANISZLÓ TAMÁSNÉ
Fordító: MORCSÁNYI GÉZA
Súgó: TÓTH PETŐ ORSOLYA
Ügyelő: LUDÁNYI ANDREA
Rendezőasszisztens: IVÁDY ERIKA

Rendező: BESENCZI ÁRPÁD

Bemutató: 2013. december 13.

 

További előadások:

2013. december 14. 19:00
2013. december 20. 19:00 (Pedagógus bérlet)
2013. december  21. 15:00 (Egressy Béni bérlet)
2013. december  21. 19:00 (Kelemen László bérlet)
2013. december 29. 19:00


 

 

 

süti beállítások módosítása