Átadták az Aase-díjakat és az Ivánka Csaba-díjat

Átadták az epizodistákat jutalmazó Aase-díjakat: a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést az idén Ecsedi Erzsébet, Horváth Zsuzsa, Beratin Gábor és Cs. Németh Lajos színművész vehette át a Bajor Gizi Színészmúzeumban hétfőn megrendezett ünnepségen.

Gobbi Hilda színművész végakaratának megfelelően évente adják át az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára alapított Aase-díjat, amelyet minden évben négyen kaphatnak meg (két férfi, két nő, egy-egy vidéki, illetve budapesti színész). A díjat Ibsen Peer Gyntjének édesanyjáról, Aase anyóról nevezték el, az epizódszerep megformálása Gobbi Hilda egyik kiváló alakítása volt.

 

gobbiii

Gobbi Hilda


Az Aase-díjakat az idén 25. alkalommal adták át, és a hétfői ünnepi eseménnyel zárult a Gobbi Hilda születésének 100. évfodulója alkalmából rendezett emlékév programsorozata.


Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára a díjakat átadva arról beszélt, hogy az életben is - ahogy a színházban - néha vannak tökéletes pillanatok, amikor mindenki érzi, hogy valami rendkívülinek, valami különlegesnek vagyunk tanúi."Ahogy az élet jelentőségteljes eseményeinek, a színházi hatásnak is a pillanat a kulcsa" - mondta.

 

Kiemelte: Aase anyó megidézésével Gobbi Hilda a díj alapításakor arra hívta fel a figyelmet, hogy a színház az alkotófolyamat számos pontján a cél érdekében lehet ugyan diktatórikus, embert próbáló, de a hatást tekintve a színház csak demokratikus lehet. Az epizódszerep és a főszerep megvalósításának tökéletessége csak egyenlő lehet.


Hozzátette: aki a pillanatba tudja sűríteni a karakter minden fontos jegyét, aki egy jelenetbe élettörténetet képes rajzolni, annak tevékenysége csakis a színészóriások nagyságához mérhető.


Gobbi Hilda végrendeletének megfelelően a díjat neves művészekből álló kuratórium ítéli oda, amelynek tagja Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.

 

aase

Beratin Gábor, Horváth Zsuzsa, Ecsedi Erzsébet, Cs. Németh Lajos


Ecsedi Erzsébet 1977-ben végzett a 25. Színház stúdiójában. 1975-ben a Várszínházban, majd a Stúdió K csapatában dolgozott. Később Kecskemétre szerződött, ahova Jancsó Miklós színházi elképzelései vonzották, majd három év múlva átszerződött Szolnokra. 1991 óta a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja. A XIII. POSzT-on a színész zsűri neki ítélte a legjobb női alakításért járó díjat.
   

Horváth Zsuzsa pályáját 1968-ban kezdte a kaposvári Csiky Gergely Színházban, majd 1976-ban a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött. A miskolci színházat 1998-ban elhagyva nem szerződött társulathoz, de rendszeresen fellép a Stúdió K-ban, a soproni Petőfi Színházban és a Gózon Gyula Kamaraszínházban, szívesen vesz részt független színházi társulások munkájában.
   

 Cs. Németh Lajos 1962-ben végzett a színművészeti főiskolán, majd két évig a debreceni Csokonai Színház tagja volt. 1964 és 1990 között a Madách Színházban lépett fel. 1990-ben a Budapesti Kamaraszínházhoz szerződött. Számos filmben láthatta a közönség.
   

Beratin Gábor a színművészeti főiskola elvégzése után, 1981-ben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházhoz szerződött, 1982 és 1986 között a kecskeméti Katona József Színház, 1986 és 1988-ban a békéscsabai Jókai Színház, 1988 és 1990-ben a győri Kisfaludy Színház tagja volt. 1991-től szabadfoglalkozású színész, 1993 óta a Budapest Bábszínház tagja, jelenleg egyik vezető művésze, emellett foglalkoztatott szinkronszínész is.

 

hirtling

   Hirtling István Harpagon szerepében

 

Az eseményen az Ivánka Csaba-díjat is átadták. Hirtling István az Ivánka Csaba Alapítvány kuratóriuma nevében Kubik Annától vehette át az elismerést.

 

Ivánka Csaba (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt Jászai Mari- és Tamási Áron-díjas színész-rendezője volt. Emlékének ápolására a művész édesanyja és testvérei hozták létre az elismerést, amelyet elsősorban olyan színházak társulataiban adnak át, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása