Bródy 150 - Felolvasószínházzal emlékeznek a Bethlen Téri Színházban

Bródy Sándor Lyon Lea című színműve kerül felolvasásra az író születésének 150. évfordulója alkalmából december 18-án a Bethlen Téri Színházban a Gólem Színház közreműködésével.

 

A Gólem Színház ajánlója:

 

Bródy Sándor Lyon Leája, melyet a szerző saját bevallása szerint maga és a közönség számára egyaránt futó nyári emléknek szánt, a Magyar Színház egész őszi szezonjának uralkodó darabjává vált s egyben és ezen felül a szezon legérdekesebb színházi eseményévé nőtte ki magát. Bizonyos, hogy ebben nagy része van a darab esztétikai jelességeinek, igazi színpadra termettségének. S mégis, bár a téma érdekessége, a megcsinálás egyöntetűsége, a nyelvezet sajátos színessége s az egésznek forró, a háborús izgalmat és szerelmi lihegést helyes arányban egyesítő lehelete, hatásos művé teszik, sikerének méretét, mely immár a századik előadás felé közeledik, sem magyarázzák meg ezek a tulajdonságok." /Szász Zoltán: Lyon Lea és a pesti közönség/

 

A színművet 1915-ös bemutatója után 81-szer játszották az 1915-16-os évadban. Később többször felújították, legutoljára 1934-ben a Bethlen Téri Színházban, Csortos Gyulával a főszerepben. Az évforduló alkalmából a Gólem Színházzal együttműködve december 18-án 19.30-kor nyilvános felolvasóestre kerül sor a Gólem Színház színészeivel Borgula András rendezésében. 

 

Lyon Lea

 


Bródy Sándor: Lyon Lea

 

Felolvasóest Bródy Sándor születésének 150. évfordulójára

a Gólem Színház előadásában

 

Szereplők:

Hajmási Dávid, Kerekes Viktória, Gergely Katalin, Kaszás Gergő

és a Gólem Stúdió növendékei

 

Rendező: Borgula András 

 

Bemutató: 2013. december 18. 19.30
Bethlen Téri Színház
 

süti beállítások módosítása