Mi a neved? - Francia ősbemutatót rendezett Gergye Krisztián

A Pinceszínház a kortárs francia színházkultúra bemutatására vállalkozó „francia évadának" keretében tartotta meg Jean-Michel Baudoin Mi a neved? című darabjának magyarországi ősbemutatóját.

 DSC 9276

 

Darabtörténet:

 

A történet két húsz év körüli fiatal egyetlen éjszakára szóló titokzatos találkozása valahol Franciaországban. Teljes biztonsággal csak azt tudjuk róluk, hogy a Fiú francia, a Lány pedig nem az. Egy háború sújtotta országból jött, feltehetően boszniai menekült. Testén,  lelkében hordozza az átélt szörnyűségeket. A Fiú igazi rámenős, nagydumás, laza figura. Minden törekvése a Lány elcsábítására irányul. Ennek érdekében meredeken hazudik, elsősorban szerelmi ügyeiről... Találkozásuk, mely magában hordozza az egymásra találás lehetőségét is, végül meglepő és felkavaró befejezésbe torkollik.

 

Bár a történet a szövegre épül, Gergye Krisztián rendezése a fizikai színház eszköztárát is felhasználja. Az alkotók szavai szerint, a szereplők közt fennálló kommunikációs szakadék elvezeti őket a testek párbeszédéhez – egy olyan őszinteséghez, amely akadálytalanul szabadít fel erőszakot, szexuális vágyat vagy gyengédséget. 

 

DSC 9349

 

A szerzőről:

A darab szerzője, Jean-Michel Baudoin, színházi tapasztalatait Ariane Mnouchkine színészeként a Théatre du Soleil-ben szerzi, aztán érett fejjel, ötven évesen kezd el előadásra szánt szövegeket írni. Noha verbalitásra épülő darabjait rendszeresen játsszák a francia színházak, zömmel meglepő felkérésekre írt: cirkusz-színházi előadásokhoz zsonglőröknek, bohócoknak (Cirkusa absurdita,  Compagnie Zapoi 2005; Tuez-les tous, Théatre Octobre 2004) bábszínháznak bunraku bábokra (Terrain d’entente, Compagnie Micro-Méga 2006) képzőművészet és filmművészet határán mozgó filmekhez médiaművészeknek. Műveinek jelentős része a kamaszokról, fiatal felnőttekről szól, az ezekből készült előadásokat pedig célzottan (és sikerrel) ennek a korosztálynak szánják, akárcsak a Pinceszínházban bemutatandó művét.

Baudoin 2002-es első darabja, a Mi a neved?  a szerző „nem hagyományos” színházi törekvéseit tükrözi. A szöveg voltaképpen jelenet-vázlatok egymásutánja, amely szabadságot ad rendezőnek és színésznek egyaránt arra, hogy saját reflexióiból építse fel a szerepét és az előadást. 

 

DSC 9546
Dionüszosz nap a Pinceszínházban:

 

December 21-e Dionüszosz napja lesz a Pinceszínházban: a nagyérdemű közönség 18:30-kor találkozhat Jean-Michel Baudoin Mi a neved? című darabjának rendezőjével, Gergye Krisztiánnal, majd egy rövid beszélgetés után kezdetét veszi az előadás 19 órakor. A darabot követően a vendégeknek lehetősége nyílik a Bodri Pincészet borai mellett szóba elegyedni a hét színésszel.

 

DSC 9381

 

Jean-Michel Baudoin: MI A NEVED?

Játsszák:  
Farkas Franciska, Rácz Zsuzsanna, Sipos Viktória, 
Frumen Gergő, Hajnal János, Sepa György, Szamosi Donáth

Fordította: Pacskovszky Zsolt
Dramaturg: Góczán Judit
Jelmez: Béres Móni

Rendező, koreográfus, látvány: Gergye Krisztián

 

DSC 9413

 

December 14. szombat (19:00) Bemutató
December 19. csütörtök (19:00)
 előadás
December 21. szombat (19:00) "Súgópéldány” - Közönségtalálkozó és Borbemutató


 

 

süti beállítások módosítása