Szobrot állítottak Verdinek és Wagnernek a budafoki Borvárosban

Szobrot állítottak a 200 éve született zeneszerzők, Giuseppe Verdi és Richard Wagner emlékére a budafoki Borvárosban; Huber József és Pogáts István műveit a Művészetek Palotája vezérigazgatója, Káel Csaba és a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter leplezte le hétfő délután.


"Pincészetünk csaknem két évtizede mecénása a képzőművészetnek és csaknem 100 hivatásos és amatőr művész alkotásának adunk helyet a Záborszky Kúriában" - idézte a Borváros tulajdonosát az Operaház MTI-hez eljuttatott közleménye.


Békési Imre a fejlesztési tervekről beszélve elmondta, a Borvárost összenyitják a Szent István Korona pincével, amelynek udvarán kapna helyet Budafok Kőszínháza. Többek közt szimfonikus hangversennyel, a Duna Karnevállal és kamaraopera-előadással, vagyis változatos kulturális kínálattal várnák 600-800 főnyi közönségét. A kőszínház majdani bejáratánál lesz Wagner és Verdi szobrának végleges helye.

 

verdi-kael-okovacs-wagner

Fotó: Csibi Szilvia (forrás: Operaház)


Káel Csaba a két szerzőre emlékezve elmondta: "Talán nem véletlen, hogy bár a két komponista személyesen soha nem találkozott egymással, az olasz és a német operaművészet megújításában mégis hasonlóan forradalmi szerepet töltöttek be. A Művészetek Palotája számára mindkét szerző munkássága rendkívüli jelentőséggel bír. Büszkék vagyunk arra, hogy a kettős bicentenárium évében nyolcadszor megrendezett Budapesti Wagner-napok már világhírű fesztivállá nőtte ki magát, amelyet a New York Times cikkírója egyenesen 'kis Bayreuthként' méltatott. Nem véletlenül: a Fischer Ádám által életre hívott operaünnepen évről évre első vonalbeli, nemzetközi szereposztásban futnak az előadások".


Verdire emlékezvén idén két, komoly sajtóvisszhangot keltő bemutatón van túl a Müpa. A Verdi-életmű egyik kevésbé ismert gyöngyszemét, az Attilát a Sanghaji Nagyszínházzal két éve tartó szoros együttműködés eredményeképp áprilisban a budapesti közönségnek, novemberben pedig a kínai publikumnak mutatták be.


Ókovács Szilveszter a Wagner-szobor leleplezése előtt szintén utalt arra, hogy a két szerző sosem találkozott egymással. "Verdi neve maga a forradalom - Wagner pedig maga is forradalmár. A Magyar Állami Operaház nem tett mást a hosszú, kétszezonos, dupla évfordulót hozó jubileumi esztendőben, mint e két oszlopra támaszkodott."


A szobrok alkotói a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület tagjai. Huber József alapító tag, a szobrász szakosztály művésztanára, Pogáts István pedig 2008-ban csatlakozott a Mészáros László Körhöz, azóta Huber József mellett Pató Rózsa is a mestere.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása