Próbál A revizor a Vígben - A színészekkel aktualizálják a darabot

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Bodó Viktor először rendez a Vígszínházban. A revizor című előadás bemutatóját január 8-án tartják, de a próbák már javában zajlanak.

Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Lengyel Tamás, Hevér Gábor és Kerekes József főszereplése mellett az előadásban részt vesznek a Szputnyik Hajózási Társaság művészei is, Rainer Micsinyei Nóra, Koblicska Lőte és Szabó Zoltán.
A produkció jelmeztervezője Nagy Fruzsina, díszlettervezője pedig a Junior Prima Díjas Balázs Juli.

 

A revizor7

 

Az alkotók közösen aktualizálták a darab szövegét. "Ennek során a mai magyar nyelvhasználathoz közelítették a mondatokat, így a nyelvi humor, amiben ez a darab bővelkedik, igazán sziporkázóvá és élővé válhatott. A szöveg aktualizálása rendkívüli jelentőséggel bír a közéleti eseményekre való utalások esetében is, hiszen mi, akik nem a 19. századi Oroszországban élünk ezeket fel sem tudjuk ismerni.
Summa summarum a társulat azon dolgozik, hogy Gogol szövegét úgy alakítsák, hogy az beleágyazódjon a kortárs magyarországi társadalmi közegbe." - olvashatjuk a Szputnyik Társuat blogján megjelent próbanaplóban.

 

A revizor14

 

Egy későbbi bejegyzés tanúsága szerint: "Mielőtt elkezdődött a szöveges próba, a disznóvágás rejtelmeiről tanakodtak. Többek között felvetődött az is, hogy »Mégis mennyi vér van egy disznóban?« (7-8 liter. A szerk.) vagy, hogy »Milyen hosszú egy tor?« (10-12 óra. A szerk.). Mielőtt azonban bárki úgy gondolhatná, hogy efféle témákról csak úgy »jobb dolog híján« cseverészik a társulat, megsúgom, hogy ez az eszmecsere teljes mértékben a munka részét képezte.

A nyitó jelenet improvizációból indulva bomlott ki. Bodó Viktor a színpad szélén könyökölve figyelt, és szinte szóról szóra kottázta az eseményeket. A színpad közepén Hegedűs D. Géza, Polgármesterként végtelen letargiával mesélte el az álmát: »Éjjel két olyan ronda patkánnyal álmodtam, soha életemben nem láttam még ilyeneket, feketék és irdatlan nagyon voltak. Odajöttek hozzám, megszaglásztak és eloldalogtak.«. De a fojtott kétségbeesés után, ha a rendező azt kérte, egyetlen pillanat alatt a tetőponton volt, és magából kikelve ordított. Viktorból pedig záporoztak az ötletek: »Gábor, nézzük meg, hogy te egy kicsit O lábú vagy!«, mi több, még meg is mutatta, hogyan képzeli. Majd öt perccel, és egy tucat újabb ötlettel később már globálisabb lehetőséget is látott ebben az instrukcióban: »Nézzük meg, hogy ti is O lábúak vagytok, mindenki!«. És így ment ez tovább délután egyig. A komédia színreviteléhez a teljes agyeldobás ősi technikáját hívta segítségül a társulat, azzal a nemes céllal, hogy januárban halálra nevettesse a tisztelt publikumot."

 

 

A revizor olvasópróbájáról:

 

 

 

A próbákról képekben:

 

A revizor1

1.

 

A revizor2

2.

 

A revizor3

3.

 

A revizor4

4.

 

A revizor5

5.

 

A revizor6

6.

 

A revizor8

7.

 

A revizor9

8.

 

A revizor10

9.

 

A revizor11

10.

 

A revizor12

11.

 

A revizor13

12. (Fotók: Szkárossy Zsuzsa)

 

Forrás: Vígszínház, Szputnyik

süti beállítások módosítása