Veszedelmes viszonyok - Megkezdték az olvasópróbákat Veszprémben

Megtartották az olvasópróbáját Choderlos de Laclos Veszedelmes viszonyok című színművének a Veszprémi Petőfi Színházban. A rendező Guelmino Sándor, a bemutató február 7-én lesz a nagyszínpadon.

veszedelm4

 

- Az, amit diktál az erkölcs, gyakran ellentétben áll az ösztöneinkkel, nemi vágyainkkal. A szenvedélyeink elfojtása néha ugyanolyan bűnnek tűnik, mint azok megélése. Erről, morális kérdésekről szól ez a darab, amelynek a középpontjában a férfi-nő kapcsolat áll, az, hogyan is vagyunk mi egymással - mondta Guelmino Sándor rendező a Veszedelmes viszonyok olvasópróbáján. Choderlos de Laclos és Cristopher Hampton művének bemutatója február 7-én lesz a Veszprémi Petőfi Színházban.

 

veszedel

 

Guelmino Sándor már jól ismeri a veszprémi társulatot, hiszen az elmúlt években kétszer is dolgozott velük. 2009-ben a Pillantás a hídról című előadást állította színpadra, az elmúlt évadban pedig a A Tündérlaki lányok című vígjátékot. Amikor a színház vezetése ismét felkérte rendezni, több darabot ajánlott a figyelmükbe, a döntés végül azért esett a Veszedelmes viszonyokra, mert a mű nagyon erős női szerepeket tartogat a színészek számára.

 

- Az ötletet a színészek hívták elő. Az elmúlt évadban A Tündérlaki lányok próbáin nagyon jól tudtunk együtt dolgozni Kéri Kittyvel, Csarnóy Zsuzsannával, Trokán Annával, és úgy érzem, jól áll nekik majd ez a darab is. Ez a mű erőteljesen szól mindenről, ami élet és ami életidegen, mély és végletes érzelmeket lehet általa megmutatni a színpadon. Az olvasópróbán is azt tapasztaltam, hogy a színészek meg-megálltak, többször visszalapoztak, felfedezték azokat a mai napig érvényes gondolatokat, amelyeket a szöveg rejt. 

 

veszedelm3

 

"Olyan ez a mű, akár egy enciklopédia a férfi-nő viszonyról" - hangsúlyozta a rendező, aki szerint ma is akadnak fiatal lányok, akik választani kényszerülnek a csábítás, az ártatlanság és a romlottság között, és léteznek olyan nagy manipulátorok, akik büszkeségből képtelenek bevallani maguknak, ha eléri őket a valódi szerelem. "A darab többek között arra keresi a választ, mi számít bűnnek, ki a valódi képmutató, öncsaló, hol a morális határ az emberi vágyak, az érzékiség és az elfogadott szabályaink között" - tette hozzá Guelmino Sándor, aki arról is beszélt, a történet ábrázolása mellett izgalmas kihívást jelent számukra, miként állítsák színpadra azt a filmes szerkezetű művet, amelynek egy levélregény az alapja. Legalább negyven helyszínt kell megjeleníteniük a színpadon, ebben Cziegler Balázs díszlettervező munkájára számít.

 

A produkció jelmeztervezője Kárpáti Enikő, a koreográfus Király Attila. Az előadás főbb szerepeiben Oberfrank Pált, Csarnóy Zsuzsannát, Kéri Kittyt, Trokán Annát, Bajcsay Máriát, Palásthy Beát és Jaskó Bálintot láthatják a nézők.

 

Fotók: Godzsa Zoárd

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása