Átadták az idei Magyar Teátrum Díjakat

A színházi háttérszakmákban dolgozók közül öten kapták meg idén a Magyar Teátrum Díjat, nemzetiségi különdíjat pedig egy szakember vehetett át a szerda esti békéscsabai gálán.

Az idén Szolga István, a Szabad Tér Színház műszaki igazgatója; Karl József, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház főügyelője; Bali Lajos, a Pécsi Nemzeti Színház díszletgyártó műhelyvezetője; Nády Árpád, a Győri Nemzeti Színház fővilágosítója és Rácpali István, a Nemzeti Színház színpadtechnikai főügyelője nyerte el a díjat, a nemzetiségi különdíjat pedig Csasztvan Béla, a szarvasi Cervinus Teatrum színpadmestere kapta - közölte a Magyar Teátrumi Társaság.

 

teatrum dij

 

A szervezet által 2010-ben alapított díjat most negyedszer adták át. A díjjal az alapítók a színházi háttér- és kiszolgálószakmákat, valamint az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereket ismerik el.

 

A Magyar Teátrum Díjat a zsűri döntése alapján megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével, a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre. Legalább két, állami díjjal (Kossuth- vagy Jászai-díjjal, kiváló vagy érdemes művészi címmel) elismert színművész javaslata és a Magyar Teátrumi Társaság egyik színházigazgatójának együttes jelölése szükséges ahhoz, hogy valaki elnyerhesse a díjat.

 

Az elmúlt két évben olyan szakmák képviselői részesültek az elismerésben, mint például ügyelő, maszkmester, kalapos, színpadmester, patinázó vagy öltöztető.

 

A Magyar Teátrum Díjakat idén is ünnepélyes keretek között adták át a Békéscsabai Jókai Színházban, az est rendezője Fekete Péter igazgató volt. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a gálaestet az idén is rögzítette a közmédia.

 

Az átadóról képekben:

 

A Jokai Szinhaz tarsulata
1.
Finale
2.
Istvan a kiraly - Szomor GYorgy es Gerner Csaba
3.
Morvai Noemi es Nemeth Kristof
4.
Nady Arpad Csasztvan Bela Szolga Istvan KArl Jozsef Bali LAjos Racpali Istvan
5.
Pecsi Balett-Diotoro
6.
Rackevei Anna
7.
SWING SINGERS
8.
Tortenelmi jelmezbemutato
9.
Vidnyanszky Attila es Nady Arpad
10.

 

Forrás: Színház.hu, Magyar Teátrumi Társaság, MTI

süti beállítások módosítása