Hazaérkezett Amerikából a Magyar Állami Népi Együttes

Hazaérkezett több mint három hónapos Egyesült Államokbeli turnéjáról kedd délután a Magyar Állami Népi Együttes. A társulat tagjai februártól új bemutatóra készülnek.

"Csaknem 26 államban, Kaliforniától Rhode Islandig és Indianától Floridáig 70 városban, 73 előadáson, majdnem 80 ezer néző előtt léptünk fel" - összegzett Mihályi Gábor művészeti vezető az MTI-nek..


Elindulásuk előtt a művészeti vezető az utóbbi több mint egy évtized talán legfontosabb turnéjaként tekintett előre a most zárult észak-amerikai vendégszereplésre. Hazaérkezésük után Mihályi Gábor úgy fogalmazott, szerinte egy néző szavai a legkifejezőbbek a Magyar rapszódia amerikai sikeréről és fogadtatásáról: "Amit láttam, mélyen felkavart. Soha nem gondoltam volna, hogy saját múltamat egyszer egy magyar táncegyüttes tükrében pillanthatom meg."

 

magyar rapszódia


Mihályi Gábor úgy látja, hogy Amerikában sokan elveszítik a gyökereiket, az érdeklődésüket a saját kultúrájuk iránt. "A mi műsorunkban nagy energiával jelent meg a hagyomány. Úgy gondolom, ha egy tradíció ilyen módon képes hatni, az az identitását vesztett nézőt, legyen akár ír vagy szlovák bevándorló, a saját hagyománya felé fordítja."


A műsor kapcsán elmondta, hogy erős igény van benne arra, hogy a magyar és a Kárpát-medencei néptánckincset a lehető legmodernebb, a mai közönség számára befogadható, azonosulásra alkalmas módon vigye színpadra. "Az amerikai koncertügynökség azonban konzervatívabb kiállítású programot igényelt. Jó szívvel vittük a Magyar rapszódiát, amely a tánchagyomány tekintetében, zeneileg és dramaturgiailag is telitalálatnak bizonyult" - fogalmazott.


Az együttes tagjai az ünnepeket az év végéig otthon töltik. A jövő év elején ugyanakkor visszatérnek a próbaterembe, hiszen január végén Naplegenda- és Szarvasének-előadásaik lesznek. Februárban pedig elkezdenek a következő bemutatón dolgozni, amelyet szeptemberben láthat először a közönség.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása