"Eleve eldöntött a megítélésünk" - Vidnyánszky szerint provokáció készül

A múlt heti berlini konferencia tapasztalatai alapján nem derűlátó Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a márciusi bécsi Magyarország Fesztivált illetően, ahová meghívást kapott az általa vezetett Nemzeti Színház is. 

A Magyar Hírlap cikkéből:

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarország Fesztivált rendez tavasszal a bécsi Burgtheater. A fesztiválra meghívták a Nemzeti Színházat, a Szputnyik Hajózási Társaságot, a Pintér Béla és Társulatát, Horváth Csabát és a Forte Társulatot, valamint a Krétakört is. A Magyar Hírlap megkeresésére Vidnyánszky Attila elmondta: a múlt heti berlini konferencia "rossz tapasztalatainak fényében" úgy gondolja, "megint készül valami", de ezzel együtt úgy dönt, részt kell venniük az eseményen.

 

vidnyanszky

 

A Nemzeti Színház igazgatója a Berlinben történtekről így nyilatkozott: "A független szcéna képviselői mellé mutatóba meghívtak engem is, de nem akarták meghallani az érveimet, a gondolataimat. Eleve eldöntött a megítélésünk, és semmilyen formában nem akarnak minket elfogadni" - mondta Vidnyánszky Attila, aki szerint buta az a szembeállítás, ami Berlinben is világosan megfogalmazódott: ami a konzervatív gondolkodás mentén történik, szükségszerűen csak maradi lehet, míg a független szférában született előadások innovatívak.

 

Vidnyánszky arról is beszélt, a számok alapján a függetlenek is tudják, hogy jelentős támogatást kaptak idén a társaságiadó-kedvezménnyel együtt, ami szintén egyfajta állami támogatás. "A függetlenek támogatását tekintve egyáltalán nincs okunk szégyenkezni nemzetközi viszonylatban sem. Sőt! Kifelé mégis folyamatosan az ellenkezőjét kommunikálják. A számok kapcsán nem is vitatkoznak velem, mert azok ellentmondanak a sulykoltaknak" - fejtette ki a Nemzeti Színház igazgatója, aki arról is szót ejtett, hogy a kinevezése táján a német Theater Heute című színházi szaklap nem engedte, hogy reagáljon egy őt érintő cikkre, illetve a Le Monde sem közölte egy válaszcikkét.

 

Vidnyánszky felidézte, hogy a bécsiek nemrég visszautasították a Nemzeti meghívását a tavaszi budapesti nemzetközi színházi fesztiválra, mondván "nem akarjuk engedni, hogy a Burgtheater hírnevét ismét felhasználják a magyar kultúrpolitika megtépázott renoméjának a kijavítására". Vidnyánszky a Burgthater elutasító érvei, valamint a berlini tapasztalatok alapján úgy véli: nem a művészi teljesítmény iránti érdeklődésnek köszönhető a bécsi meghívás sem, hanem egyfajta provokáció készül. "De nincs más lehetőség, mint a saját nyitottságunk demonstrálása, ezért készülünk elmenni Bécsbe" - fogalmazott. 

 

Forrás: Magyar Hírlap

süti beállítások módosítása