Áder János visszaküldte az MMA-ról szóló törvény módosítását

A köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek csütörtökön a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében a legkiemelkedőbb művészek elismerésére létrejönne a Nemzet Művésze díj - olvasható a parlament honlapján.

 

aderjaos
Áder János indoklása szerint a december 9-én elfogadott módosításban szereplő rendelkezés, miszerint kivételes méltánylást érdemlő esetben a díj bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt művésznek is adományozható - függetlenül attól, hogy mentesült-e az elítéléshez fűződő jogkövetkezmények alól -, nem felel meg annak a társadalmi elvárásnak, hogy egy ilyen rangos elismerést kizárólag olyanok kapjanak meg, akik a maguk művészeti területén nyújtott kimagasló teljesítményen túl törvénytisztelő állampolgárként is méltók az címre.

A köztársasági elnök visszaküldő levelében úgy fogalmazott, hogy a törvénymódosítás olyan kivételes eljárásra ad lehetőséget a díj adományozására jogosult bizottságnak, amely túlmutat a testület szakmai szerepén, és a büntetőjog területét érintő kérdésekben kell állást foglalnia - anélkül, hogy ismerné a büntetőeljárás részleteit, a bírói döntés indokait és a fellebbviteli fórum érveit.

Áder János megfontolandónak tartja a szabályozás megváltoztatását arra való tekintettel is, hogy más hasonló, életjáradékkal járó elismerések tekintetében a bűncselekmény elkövetése az érdemtelenség megállapításával és a járadék folyósításának felfüggesztésével jár. 

Az Országgyűlés Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslatára 272 igen szavazattal, 50 nem ellenében fogadta el az MMA-ról szóló 2011-es törvény módosítását, amelynek alapján a Nemzet Művésze díjat előzőleg Kossuth-díjjal kitüntetett művészek kaphatják meg, feltéve, hogy elmúltak 65 évesek (a tánc- és a cirkuszművészek 50 évesek). 

A mindenkori minimumnyugdíj huszonháromszorosának megfelelő havi életjáradékkel járó címet egyidejűleg legfeljebb hetven, az irodalom, a színház-, a zene-, a képző-, a film-, az építő-, a tánc-, az ipar-, a fotó-, a nép- vagy a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó alkotó viselheti. A díj posztumusz nem adományozható, érdemtelenség miatt visszavonható. 

A díjat a jogszabály értelmében az MMA elnöke adományozza, odaítéléséről tizenegy Kossuth-díjas művészből álló bizottság dönt. A bizottság tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter kéri fel legfeljebb három évre. A bizottság elnöke az MMA elnöke, feltéve, hogy Kossuth-díjas.

 

Forrás: Színház.hu, MTI, kormany.hu

süti beállítások módosítása