Ismét díjazták Mundruczó Denevér-rendezését

Mundruczó Kornél öngyilkosság-trilógiájának első része, a Denevér, megnyerte a Boska Komedia színházi fesztivál legjobb előadásának járó díjat. A legjobb színésznő pedig az előadásban játszó Roma Gąsiorowska lett.

bat011 web


Az előadást nem először ismerte el a szakma. Mundruczó Kornél első lengyelországi rendezése korábban már elnyerte a Telewizja Polska díját az évad legjobb előadása kategóriában, illetve a kaliszi Nemzetközi Színházi Fesztiválon a legjobb társulatnak járó nagydíjat.  
A Denevért kétszer játszották a krakkói fesziválon, mindkét alkalommal álló taps fogadta. A díjakat egy nemzetközi zsűri ítélte oda, amelynek tagjai David Dower, a bostoni Art Emeson művészeti vezetője, Matthias Frense, dramaturg, Rainer Hofmann, az utrechti Tavaszi Fesztivál művészeti vezetője, Bia Junqueira, a rio de janeiroi Tempo Fesztivál kurátora, Shen Lin, a színháztudományok professzora, Elisabeth Schweeger, a hannoveri KunstFestSpiele Herrenhausen igazgatója és Leman Yilmaz, az Isztambuli Színházi Fesztivál igazgatója voltak.

 


Az eutanázia különböző aspektusait boncolgató előadás Mundruczó öngyilkosság-trilógiájának első része. A második darab, a Proton Színház előadásaként nemzetközi koprodukcióban készült Demencia, amelynek ősbemutatója idén ősszel volt a Trafóban. Ez utóbbi amellett, hogy egy csoportosan elkövetett öngyilkosságot mutat be, felhívja a figyelmünket arra, hogy az a mód, ahogy az öregekkel és a mentális problémákkal élőkkel bánunk, a társadalom legsúlyosabb kérdéseit villantja fel. A trilógia harmadik része várhatóan egy német nyelvű előadás lesz majd, amelyet előreláthatólag 2014. őszén mutatnak be.

 

bat028 web

A trilógia második részét, a Demenciát legközelebb 2014. február 5-én, 6-án, 7-én tűzi műsorra a Trafó. Az előadásokat követően azonban ismét turnézni indul a Proton Színház: február végén Drezdában, március elején pedig Berlinben játsszák majd a Demenciát. A társulat Szégyen című előadásának is csak egy rövid állomása a január 8-11-i időpontok a Trafóban. A darab ezt követően a strasbourgi Le Maillon színházban lesz látható.

https://www.boskakomedia.pl/

www.facebook.com/protontheatre

http://trafo.hu/hu-HU/mundruczo_disgrace

http://trafo.hu/hu-HU/demencia

süti beállítások módosítása