Koldus és királyfi Székesfehérváron – Musical készült Mark Twain regényéből

Új magyar családi musical ősbemutatóját tarják december 22-én a Vörösmarty Színházban. Mark Twain klasszikus regényéből, a Koldus és Királyfiból Szurdi Miklós és Döme Zsolt készített zenés darabot. Az alkotók célja, hogy egy olyan, igazi romantikus történetet állítsanak színpadra, amely minden korosztály számára szórakoztató.

Koldus és királyfi vörösmarty színház2

 

 

A darabról:

 

„Azt tűztük ki célul, hogy egy olyan családi musicalt mutassunk be, amelyben mindenki megtalálja a szerethetőt. Egy nagy, romantikus, sikeres mesét szeretnék csinálni” - mondta Szurdi Miklós, aki nemcsak rendezőként jegyzi a Koldus és Királyfi című zenés darabot, hiszen Mark Twain regényéből ő írta a szövegkönyvet és a dalszövegeket is. A zeneszerző Döme Zsolt, akivel Szurdi már régóta szeretett volna egy olyan musicalt készíteni, ami minden korosztály számára tartalmas szórakozást nyújthat.

 

"A Diótörő és Egérkirály nagy sikere után sokszor gondoltam arra, hogy ismét családi darabot állítsunk színpadra. Olyat, ami 5-6 éves kortól kezdve egészen a nagyszülők korosztályáig mindenkinek örömöt szerez. Ez viszonylag ritkán működik színpadon, de a Diótörő esetében ez ördögi mázlival bejött. Úgy gondoltam, hogy a Koldus és királyfi olyan történet, amelyben ismét meg tudja találni mindenki a kedvére valót, a sztori is több rétegű. Azt hiszem, hogy egy nagy, romantikus, jópofa, "elcserélős" darab születhet belőle, amely minden gyereknek, érdekes, izgalmas. Ugyanakkor tanulságos, hiszen jelen világunkról is szól. A tröténet szerint hirtelen felemelkednek és a mélybe zuhannak emberek. Ezt pedig így vagy úgy meg kell tudni élni, s az, hogy ki hogyan éli meg, attól is függ, hogy milyen ember" - magyarázta a rendező a feol.hu-nak.

 

Szurdi Miklós és Döme Zsolt szakmai múltja garancia arra, hogy a Koldus és királyfi nagysikerű előadás lesz. Nagyon fontos, hogy egy zenés darabnál valami megmaradjon, ott döngicséljen a fülekben az előadás után" – mondta a darab első olvasópróbáján Szikora János.

 

Koldus és királyfi vörösmarty színház1

 

Szurdi Miklós elárulta azt is, hogy igen nehéz volt megtalálni a megfelelő színészeket Edward és Tom szerepére, mivel a szereplőválogatás során nem találtak olyan ikerpárt, akik megfeleltek volna az elképzeléseknek. Végül a rendezőnek mégis sikerült négy olyan, hasonló karakterű fiút találnia, akik kettős szereposztásban játszhatják a darabot.

 

A díszlettervező, Szlávik István már több produkcióban dolgozott Szurdi Miklóssal, akivel közösen álmodták meg a hófehér díszleteket, amelyekre filmszerűen vetítik majd a különböző helyszíneket. A modern díszlet-megoldás ellenpontjaként a Fekete Mónika tervezte jelmezek korhűek lesznek, és a 16. századi hangulatot idézik. A musical zenéjéről annyit árultak el az alkotók: többféle stílus dallamait ötvözi, a rendező pedig igazi családi musicalt ígér.

 

Koldus és királyfi vörösmarty színház4 

A színház ajánlója:

 

Ugyanabban az időben két fiú születik a 16. századi Londonban. Az egyikük nyomortanyán, a másik a Buckingham palotában. A két fiú, Tom és Edward élete azonban egy véletlen folytán összekapcsolódik: a koldusfiú királyként, a királyfi pedig koldusként él tovább. Mindketten életre szóló tapasztalatokat szereznek.

 

 „London ódon városában, a XVI. század második negyedének egy bizonyos őszi napján, egy Canty nevű szegény családban született egy fiú, akire nem vágytak. Ugyanezen a napon egy a gazdag Tudor-családból származó angol gyermek is született, akit már nagyon vártak” – így indul Mark Twain híres regénye. Aztán fordulatosabbnál fordulatosabb helyzetekbe sodródik a két fiú, Tom és Edward.

 

Koldus és királyfi vörösmarty színház5

 

Mark Twain – Döme Zsolt – Szurdi Miklós

 Koldus és királyfi

 

Szereplők:

 

EDWARD, angol trónörökös, 15 éves - Börcsök Olivér / Zsigmond Lajos

TOM CANTY, csavargó, 15 éves - Lehotai Miksa / Kovách István Bendegúz

MILES HENDON, 40 éves - Zöld Csaba m. v./ Miller Zoltán m. v.

HUGH HENDON, 35 éves - Lábodi Ádám 

HARTFORD, lordprotector, 50 éves - Sághy Tamás 

VIII. HENRIK, király, 70 éves - Matus György

JOHN CANTY, Tom apja, 50 éves - Egyed Attila

EDITH, Hendon szerelme, 38 éves - Földes Eszter

LADY GRAY, a királyfi menyasszonya, 17 éves - Pető Zsófia m. v.

TOM ANYJA, 40 éves - Váradi Eszter Sára

BLAKE ADWARDS, öreg szolga, HENDON APJA, BÍRÓ - Kozáry Ferenc

NAN, Tom nővére - Dankó Erika

BET, Tom nővére - Bakonyi Alexa

ARTHUR HENDON, 40 éves, PORKOLÁB - Tűzkő Sándor

A RABLÓK KAPITÁNYA, 35 éves  - Csizmadia Gergely

HUGO, csibész, 20 éves - Habóczki Máté

FEJKENDŐS ASSZONY, 40 éves, BOSZORKÁNY - Szalay Marianna

LADY MARY, 30 éves - Varga Gabriella

YOKEL, CANTERBURY ÉRSEK, KEMÉNYKALAPOS - Kelemen István

ST. JOHN, 25 éves, FOGADÓS - Borbély Richárd

PORKOLÁB a palotában - Juhász Illés

 

.További szereplők: 

Őrök, szolgák, rablók, árusok, udvari és köznép: Thompson Lara, Molnár Adrienn, Nemcsók Nóra, Bágyi Dávid, Beliczai Béla 

Tánckar: Horváth Bernadett, Kertész Júlia, Szirmai Irén, Vida Emőke, Gál Gergely, Rovó Tamás, Imely Xénia, Pálfi Gabriella, Bartha László, Bajári Máté, Krizsai Dávid, Hoffmann Richárd 

 

Díszlettervező: Szlávik István

Jelmeztervező: Fekete Mónika

Koreográfus: Bakó Gábor

Koreográfus asszisztens: Rovó Tamás

Zene: Döme Zsolt

Korrepetítor: Réti Anikó

Hangszerelte: Lippényi Gábor

Súgó: Palla Szabina

Ügyelő: Kalmár Johanna

Rendezőasszisztens: Németh Mariann

 

Rendező: Szurdi Miklós

 

Forrás: Vörösmartyszínház.hu, Feol.hu.

Fotó:Vörösmartyszínház.hu

süti beállítások módosítása