Oscar-díj: Szász filmje a legjobb idegen nyelvű filmek szűkített listájára került

A Molnár Piroska főszereplésével készült A nagy füzet című alkotás is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek kilencre szűkített listáján az amerikai filmakadémia pénteki bejelentése szerint.

nagy

 

Miután Szász János filmje péntek este megkapta a diákzsűri díját a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon, az amerikai filmakadémia bejelentette: a film- és színházrendező munkája többek közt Paolo Sorrentino A nagy szépség, Wong Kar-Wai A nagymester, valamint Thomas Vinterberg A vadászat című filmjével versenyben maradt az Oscar-jelölésért. A végső öt jelöltet január 16-án jelentik be, az Oscar-díjakat pedig március 2-án adják át.

 

A nagy füzet már több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, és ez az első magyar film, amely elhozta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál legrangosabb díját, a Kristály Glóbuszt.

 

 

A nagy füzet a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, a szervezet 180 millió forinttal támogatta az összességében 900 milliós költségvetésű alkotást, melynek főszerepében a Nemzet Színésze, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Molnár Piroska látható. Mellette a kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes, a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel a filmben. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr, Christian Berger fényképezte, akinek munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismerheti a közönség.


Kristóf Ágota regényéből készült mű a második világháború idején egy határszéli faluban játszódik, egy olyan ikerpárról szól, akiket a nagymamájuk nevel. A gyerekeknek tőle kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a nagy füzetbe: följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak, közben szívük megkeményedik, testük megedződik.

 

piroska

 

Szász János korábban a HVG-nek mesélt arról, mivel sikerült meggyőznie a világhírű regény szerzőjét, hogy támogassa a filmadaptáció ötletét"Oslóban dolgoztam éppen, amikor a színház dramaturgjától, Ölveczky Cecíliától kaptunk egy fülest, hogy szabadok a jogok. Rárepültünk a német producerrel. Utána sokszor meglátogattam Ágotát, akivel közel kerültünk egymáshoz. Sajnos meghalt, óriási veszteség. Meglepő volt találkozni egy ilyen végtelenül egyszerű nővel. Minden mondata az volt, amire gondolt" - nyilatkozta a rendező.

A felvetésre, miszerint A nagy füzet kegyetlensége a mai magyar közegre rímelve felveti a kérdést: hol húzódnak az embertelenség, a kirekesztés, az uszítás határai, úgy reagált: "Amiben ma élünk, arra ösztönöz, hogy minél őszintébb legyek, tehát minél kevésbé próbáljak megfelelni. Mi, úgynevezett művészek mindig a hatalmat okoljuk, hogy mi minden megtörténhet a színházainkkal például, pedig sokszor a mi hallgatásunk bátorítja fel a hatalmat, hogy egyre elképesztőbb, alantasabb dolgokat műveljen" - fejtette ki Szász János.

 

 Forrás: Színház.hu, MTI, port.hu

süti beállítások módosítása