Hattyúdal - Verebes István rendezése a József Attila Színházban

Dobozy Imre regényéből, a Republic együttes zenéjével készített színdarabot Verebes István. A Hattyúdal bemutatója december 21-én lesz a József Attila Színházban, ahol a zenekar élőben játssza a komédia dalait.

hattyudal plakát
A regényről:

A Hattyúdal című kalandregény 1961-ben jelent meg Dobozy Imre író, újságíró tollából. A keserédes történet főszereplője az öreg Tamburás, aki egy épülő lakótelep tőszomszédságában él nyomorúságos viskójában. Társasága a lakhelyén   - ahogy ő hívja, a "Villa negrába" – összejáró, tengődő srácok, akiket az öreg többek között a zsebtolvajlás művészetére tanít. A fiúk azonban többre, jobb életre vágynak, a magas panelházak komfortos világa vonzza őket. Bár a történet keserédes, a Dobozytól nem  idegen fanyar humornak köszönhetően mégis komédia kerekedik belőle.

 

hattyudal
A filmről:

A Hattyúdalból 1963-ban az író forgatókönyve alapján készített játékfilmet Keleti Márton. Tamburást Páger Antal alakította, partnerei pedig olyan kiváló színészek voltak, mint Várkonyi Zoltán, Kiss Manyi, Gobbi Hilda, Sztankay István, Bodrogi Gyula. A film betétdala, Ránki György és Garai Gábor szerzeménye, a Villa Negra románca, amelyet Páger Antal tett híressé, az évek során számos feldolgozást megélt, ami szintén a dal népszerűségét mutatja.

Így hangzott a Villa negra románca a filmben:

 

 

A színház ajánlója:

Az életet a napos oldalról, könnyedén kell szemlélni. Tartja ezt az öreg Tamburás. Adja is tovább a gyakorlatban a két fiatal srácnak, akikkel megosztja a düledező-omladozó viskóját. A falakon túl azonban ott egy másik világ, nőnek ki a betonból a szép új házak, szippantják a teret, és Tamburás filozófiáját. Ellenállás, vagy önmegadás? Sufni, vagy villa? Dalos válaszok a változásra, a kívül csillogó, belül meg ki tudja mit tartogató új létformára.

 

hattyudal2
A Hattyúdal főszerepét a vendégül hívott Tahi Tóth László játssza, partnerei lesznek többek között Rékasi Károly, Ömböli Pál, Jakus Szilvia, Láng József, Kocsis Judit, Nemcsák Károly. A rendező - retro világot, fekete-fehér árnyalatokat képzelt a színpadra, Tordai Hajnal jelmeztervező ehhez igazodva állította, válogatta össze a ruhákat, kiegészítőket, ez a színvilág köszön majd vissza a Mira János tervezte díszletben is.

A Hattyúdal zenés komédia bemutatóját december 21-én tartja a József Attila Színház.

Így indultak a Hattyúdal próbái a József Attila Színházban:


 


Dobozy Imre-Verebes István-Republic Együttes:
Hattyúdal
zenés komédia két részben

 
Tamburás - Tahi Tóth László
Notesz - Ömböli Pál
Diák - Magyar Bálint
Doktor - Rékasi Károly
Mara - Jakus Szilvia
Dárdás - Nemcsák Károly
Piroska - Kovalik Ágnes
Tocsó / Papa - Láng József
Banyikné / Aranka - Kocsis Judit
Paja / Első Nándorfalvi - Lippai László
Igazgató / Vlsták - Katona János
Lottóárus / Munkás/ Borsos - Fila Balázs
Kofa, Pincérnő - Márkó Eszter
Lángosos / Második Nándorfalvi - Blazsovszky Ákos

Asszisztens, súgó: Czipó Gabriella
Ügyelő: Verebély Mónika
Korrepetítor: Fekete Mari
Koreográfus: Bodor Johanna
Díszlettervező: Mira János
Jelmeztervező: Tordai Hajna

Rendező: Verebes István
 

Forrás: József Attila Színház

 

 

süti beállítások módosítása