Változást akar a táncos szakma - Nyilatkozatot tettek

Táncos életpálya – a magyar táncművészet aktualitásai címmel rendezett konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata, a Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Balett. A kétnapos szakmai összejövetel pénteken ért véget.


Csütörtökön, a konferencia első napján előadásokat hallhattak a részvevők, pénteken pedig szekcióüléseken vitatták meg az oktatás és a képzés mellett a szakmai nyugdíj kérdését is.

 

A minap.hu beszámolója szerint, az eredményekről Lőcsei Jenő, a Budapesti Operett Színház balettigazgatója úgy fogalmazott: "Egységes rendszerre van szükség. Egy törvényi módosítás révén négy együttes életpálya járadékban részesülhet, ami igazságtalan és diszkriminatív. Mindenkire ki kellene ezt terjeszteni". Lőcsei Jenő arra is felhívta a figyelmet, hogy az összes professzionális táncosnak életjáradékot kellene kapnia.


A résztvevők nyilatkozatot tettek arról, hogy elkezdenek dolgozni egy átképzési alap létrehozásán. Nyilatkozatukat pedig minden társulatnak elküldik, végül egy mindenki által elfogadott példányt postáznak majd az érintett minisztériumokhoz. A táncos pálya a szakma képviselői szerint rendezetlen, kiszámíthatatlan, ezért kérik, hogy a kormányzat kezdjen tárgyalásokat a témában. 

 

miskolci balett s

 

A nyilatkozat:

A magyar táncművészet és az oktatási intézmények (az alapfokú oktatástól, a középfokon keresztül a professzionális táncművész-képzésig) helyzete bizonytalan. A táncos életpálya kiszámíthatatlan, az aktív tánctól visszavonult művészek helyzete rendezetlen.

Kérjük, hogy a magyar táncművészet jövőjének biztosítása érdekében az illetékes minisztériumok (EMMI, NGM) és a magyar táncszakma intézményeinek, szervezeteinek és képviseleti szerveinek bevonásával kezdjenek mielőbb tárgyalásokat a helyzet megoldása érdekében.

Továbbá kérjük, hogy a balettművész életjáradékot biztosítsák valamennyi professzionális táncművész számára.

Miskolc, 2013. december 20.

A szándéknyilatkozat: 

Alulírott intézményvezetők

kezdeményezzük a Hivatásos Táncművészek Átképző Alapja létrehozását, amelynek célja az aktív táncos pályát befejező művészek más munkaterületen történő elhelyezkedéséhez szükséges átképzés finanszírozása.

Vállaljuk, hogy a nemzetközi gyakorlat áttekintésére 2014. január 31-ig munkacsoportot hozunk létre, amelynek feladata az egyes országokban sikeresen működő megoldások számbavétele, az erre vonatkozó külföldi dokumentumok, illetve jogszabályok lefordíttatása és a hazai viszonyokhoz illeszkedő jogszabály tervezet összeállítása, legkésőbb 2014. július 31-ig. A munkacsoport költségeit biztosítjuk.

Meghívjuk a munkacsoportba a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Magyar Táncművészek Szövetsége képviselőit, egyben 

kérjük segítségüket a törvényjavaslat kormányzati, illetve országgyűlési támogatásának elnyeréséhez.

Miskolc, 2013. december 20.

Bolvári-Takács Gábor – Honvéd Együttes
Juhász Zsolt – Duna Művészegyüttes
Kiss János – Győri Balett
Kozma Attila – Miskolci Balett
Lőcsei Jenő – Budapesti Operettszínház
Szakály György – Magyar Táncművészeti Főiskola
Szögi Csaba – Közép-Európa Táncszínház
Vincze Balázs – Pécsi Balett
Zsuráfszky Zoltán – Honvéd Együttes

Az aláírók névsora még nem végleges.

 

Forrás: Színház.hu, Miskolci Nemzeti Színház, minap.hu

Fotó: minap.hu

 

 

süti beállítások módosítása