Alföldi Róbert: "Minden héten üvölteni kellene"

Alföldi Róbert a Népszavának mesélt arról, kíváncsi-e az új Nemzetire, hazaárulózták-e már le szemtől szembe és elmondta: bár nagy balhék vannak körülötte, csupán annyit tesz, hogy a hatalmat, a társadalmat szeretné szembesíteni bizonyos jelenségekkel. Lapszemle.

 

A Népszava cikkéből:

Alföldi Róbert az interjúban elmondta, ha ideje engedi, ellátogat majd az új vezetésű Nemzeti Színházba; érdeklik az előadások is, de legfőképp azok a kollégái, akik ott maradtak. "Purcarete Shakespeare rendezését mindenképp megnézem majd. Nagyon érdekel Próbakő és Juci jelenete Reviczky Gábor és Eperjes Károly alakításában. Félreértés ne essék, Purcarete ma a világ legjobb rendezőinek egyike, nagy kedvencem, de éppen a fent említett két kollégám volt szinte a leghangosabb, amikor a Nemzetit kellett értékelni. Kíváncsian várom közös jelenetüket az előadásban, ahol a nemek össze-vissza vannak cserélve" - mondta a rendező.

"A Mephistóban mondja az egyik szereplő, hogy a politikának az a fontos a színházban, amit mutogatni lehet. Ez egyfajta reprezentatív idiotizmus. Ha minden színház élén a saját emberük ül, akkor megnyugodnak, de az már nem érdekli őket, hogy milyen előadás jön létre ezután. A 'mi emberünk' a lényeg, és ha a 'mi emberünk' vezeti, akkor a 'színház a miénk'. De felhívnám a figyelmet, hogy ezeket a kifejezéseket, hogy a 'miénk', 'övék', 'beállni a sorba', 'nem beállni', 'aki nincs velünk, az ellenünk van', most 2013-ban használjuk, jóval a rendszerváltás után. Ez a legszomorúbb és legborzalmasabb az egészben" - mutatott rá Alföldi Róbert.

A kérdésre, vajon lehazaárulózták-e már szemtől szembe is, Alföldi így felelt: "Ahhoz bátorság kellene. Inkább üzenetek, sutyorgások formájában jut ez el hozzám. Azt is pontosan lehet tudni, hogy bizonyos orgánumok mit szajkóznak az emberről és hová sorolják be."


AlfoldiFotó: Kallos Bea, MTI


A rendező úgy látja, hogy mindenki csak "figyel", miközben olyan helyzet alakult ki a magyar művészeti életben, amikor "minden héten üvölteni kellene". Alföldi Róbert szerint csak az számít, hogy egy alkotó, intézményvezető egyetért-e a most regnáló politikai hatalommal, vagy sem, és ma mindent - a magyarságát, a hitelét, a szakmai kompetenciáját, a hűségét - megkérdőjelezheti valakinek az, hogy éppen milyen a valós, vagy a vélt pártkötődése.

A Nemzeti Színház egykori igazgatója kitért a Vígszínház-pályázatra is. Úgy véli, nem rossz jel, hogy a főpolgármester gyakorlatilag az önkormányzati választásokig meghosszabbítaná a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő mandátumát. "Az is szép, hogy a szakmai bizottság egyenlő arányban támogatta korábban Eszenyi Enikőt és kihívóját, Balázs Pétert. A bizottságot minősíti, ha a tagjai azt gondolják, hogy a mostani Vígszínház és a Balázs Péter által felvázolt koncepció ugyanannyit ér. Ez megint azt mutatja, hogy a legkevésbé az számít, ki hogyan dolgozik" - tette hozzá.

"Nem látom a kiutat. Ha leváltják a most regnáló politikai hatalom birtokosait, akkor a következőkhöz dörgölőznek azok, akik úgy érzik, nekik mindig dörgölőzniük kell. A középszerűség furcsa összefüggésben van a hatalomhoz való hűséggel. A legszomorúbb mégis az, amikor megkérdőjelezhetetlen tehetségű emberek arra használják a hatalmat, hogy mindent bekebelezzenek, vagy valamiért bosszút álljanak. Csak tudnám, hogy miért. Nem tudom, hogy ezek az emberek miként számolnak majd el ezekkel a tetteikkel. Teljesen érthetetlen számomra, hogy miként fordulhat például elő, hogy én rendezek egy vidéki városban, nagy a sikere az előadásnak és az önkormányzat nem engedi a színháznak, hogy visszahívjanak" - mesélte Alföldi Róbert.


A teljes interjú itt olvasható.

 

 

 

süti beállítások módosítása