Többféle változatban is megtekinthető a Diótörő Budapesten

A balettirodalom karácsonykor elmaradhatatlan klasszikusa, A diótörő sokféle változatban látható és hallható Budapesten, nem csupán a Magyar Állami Operaházban. December 22-én Budaörsön például egy különleges átirat hangzik el.

A Puskin moziban kedd délután, az Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtökön a híres brit Királyi Balett előadásában felvételről látható a Covent Garden előadása. A mesés és klasszikus produkcióhoz az orosz Lev Ivanov koreográfiáját Peter Wright dolgozta át.

 

diotoro london

Királyi Balett: Diótörő

 

Lehet-e még újat mondani a zeneszerető közönségnek a karácsonyi időszakban egy Diótörő-előadással? - tette fel a kérdést Tóth Anna, a Vivart Budaörsi Sinfonietta alapítványának vezetője. "Már-már azt gondolnánk, már mindent kipróbáltak. A klasszikus operai balett továbbra is vezeti a toplistát, de más tánctársulatok is megvalósították olykor napjainkra hangolva - tette hozzá.


Hogy mivel lehet kiegészíteni ezt a kínálatot, arra ők találtak választ: december 22-én a Budaörsi Városi Sportcsarnokban a Vivart Budaörsi Sinfonietta és a Budapest Jazz Orchestra előadásában, Török Géza és Kollmann Gábor irányításával először hangzik el egy különleges verzió.


A balettzenéből, Csajkovszkij zenekari szvitjéből Duke Ellington és Billy Strayhorn készítette el azt az átiratot, amely lehetőséget ad arra, hogy egy szimfonikus zenekar és egy big band együtt jelenjen meg a színpadon. Ez az átirat teljes egészében nem hangzott még el Magyarországon.

 

nemzeti filharmonikusok

Nemzeti Filharmonikus Zenekar: Diótörő

 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Művészetek Palotájával együttműködésben ismét előadja a Diótörőt, más művészeti csoportokkal, társulatokkal együttműködve.


Sokszor éri az a kritika Csajkovszkij balettjét, hogy cselekménye unalmas, a történet hosszadalmas: Marika, Drosselmeyer, Egérkirály, Stahlbaum tanácsos és Cukorország lakói ma már aligha hozzák lázba a számítógép mellett felnövő fiatal generációt. A mostani előadás azonban bővelkedik akciókban, fordulatos és látványos kicsiknek és nagyobbaknak. A zenekar közlése szerint december 23-án és 27-én délelőtt és délután is életre kelnek az életnagyságú bábuk Kocsis Zoltán vezényletével a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

 

diotoro szeged

Szegedi Kortárs Balett: Diótörő

 

A Fesztivál Színházban a Szegedi Kortárs Balett Diótörőjét szerepelteti a Nemzeti Táncszínház. December 27-én, 28-án és 29-én kétszer-kétszer látható Juronics Tamás gyerekekhez szóló, de kortárs koreográfiája. Az együttes művészeti vezetője Drosselmeyer bácsiként maga is színre lép, Marikát Palman Kitti, a Diótörő herceget Czár Gergely táncolja.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása