A diótörő, A denevér, a Bohémélet és a Jancsi és Juliska nélkül nincs ünnep világszerte

Néhány híres opera és balett nélkül elképzelhetetlen a karácsony és a szilveszter nemcsak Budapesten, hanem Berlinben, Bécsben és New Yorkban is: felmérések szerint a nézők úgy vélik, hogy a Jancsi és Juliska, a Bohémélet, A diótörő, A denevér vagy éppen A varázsfuvola nélkül olyan az ünnep, mint az adventi koszorú gyertyák nélkül.

Ennek megfelelően a Berlini Deutsche Operben az egykori intendáns, a híres rendező, Götz Friedrich Bohémélet-produkcióját tűzik műsorra, felváltva Andreas Homoki Jancsi és Juliskájával.

 

A berlini Komische Operben ugyancsak játsszák a Jancsi és Juliskát, az év utolsó előadása azonban 30-án a West Side Story, az intendáns, Barrie Kosky rendezésében. A gyerekopera és a musical közé a Ruszalkát illesztették be, ezt a zeneigazgató, Nánási Henrik vezényli. Az újévet ugyancsak Nánási pálcája alatt egy Mozart-művel, a Cosi fan tuttéval köszöntik.

 

Az ideiglenes helyen, a Schiller Theaterben játszó Staatsoper Unter den Linden a Don Giovannit adja szilveszterkor Claus Guth rendezésében, Daniel Barenboim vezényletével. A pezsgőspoharat Don Giovanniként Christopher Maltman emeli a magasba, de rajta kívül is csak sztárok lépnek színpadra: Christine Schäfer, Rolando Villazón és Dorothea Röschmann.  

 

xmas

 

Három szilveszteri koncertet is ad a Berlini Filharmonikus Zenekar Sir Simon Rattle vezényletével, zongorázik a kínai virtuóz, Lang Lang. December 31-én délután élő közvetítés révén a magyar nézők is részesei lehetnek a programnak az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Fesztivál Színházban.

 

A Bajor Állami Opera előadásaira a jegyek elővételben elfogytak, a müncheniek ugyanis remek karácsonyi ajándéknak tartják a jegyeket. Szériában adják A diótörőt, de nem a klasszikus orosz koreográfiát, hanem jeles modern alkotó, John Neumeier változatát. A Bohémélet viszont az osztrák Otto Schenk ma már klasszikusnak mondható rendezésében látható. Itt sem maradhat el a Humperdinck-darab, a Jancsi és Juliska. A felnőttek Verdi-operával búcsúzhatnak az évtől, a ház újdonsága A végzet hatalma Martin Kusej rendezésében Anja Harterosszal és Jonas Kaufmann-nal. Szilveszterkor a Traviata megy a Ailyn Pérezzel, Charles Castronovóval és Thomas Hampsonnal.

 

A drezdai Semperoper a hagyományokat követve a Jancsi és Juliskát és a Bohéméletet tűzi az ünnepi műsorra egy klasszikus operettel, Lehár Víg özvegyével fűszerezve. A ház 30-án és 31-én a Staatskapelle évbúcsúztató koncertjének ad helyet. Az 1920-as, 1930-as évek broadway- és berlini világslágereit énekli Renée Fleming és Klaus Florian Vogt, természetesen a vezető karmester, Christian Thielemann vezényletével.

 

A Bécsi Állami Operaházban ismét előadják Hans Werner Henze gyermekeknek írt művét, a Pollicinót, szilveszter estéjén pedig A denevér látható, Bertrand de Billy vezényletével, Otto Schenk jól bevált rendezésében. A Volksoperben is a Johann Strauss-mű kerül színre, ott Hans Zednik rendezésében.

 

New Yorkban visszatérnek A denevér szilveszteri hagyományához, a 31-i premiert és a következő előadásokat Fischer Ádám vezényli, a rendező a sokoldalú brit művész, Jeremy Sams. Karácsony napjától szilveszterig A varázsfuvola és Verdi Falstaffja is látható, a Metropolitan Opera közvetítésében megismert Ambrogio Maestrivel a címszerepben.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása