Hedda Gabler a Radnótiban - Főszerepben Petrik Andrea

Ibsen Hedda Gabler című művét mutatták be a Radnóti Színházban Valló Péter rendezésében. A darab címszerepét Petrik Andrea alakítja.

Az alkotókat kérdeztük:

 

 

Valló Péter a darabról::

Hedda Gabler bonyolult személyiség. Egy tábornok lánya. Apja meghal, és ott marad pénz nélkül a 28 éves lány, aki addig bálkirálynő volt, nagyon nagy társasági életet élt - ezt természetesen a ma megszokott szexuális szabadosság nélkül kell érteni. A lány egyedül maradván elkezd válogatni a rengeteg udvarló között, és választása egy kispolgári fiúra (Jörgen Tesman – Adorjáni Bálint) esik. A fiú kultúrtörténész, aki tudományos munkáját A brabanti háziipar a középkorban címmel írja (ebben van egy kis cinizmus a szerző részéről, hiszen érezni lehet, hogy ez nem az a téma, ami fölvillanyoz egy fiatal arisztokrata hölgyet). A hölgy ismeretségi körébe tartozik egy másik kultúrtörténész is (Eljert Lövborg- Pál András), aki közben alkoholistává, züllött alakká válik. Ő már nagyobb szabású műben gondolkodik: A kultúra fejlődésének tendenciája a jövőben címmel írja a könyvét. Eljert okos és progresszív gondolkodású, már-már zseni, de sajnos iszik, úgyhogy Hedda nem őt választja. Szerepel a darabban még egy öregedő bíró (Brack bíró – Hirtling István), aki nagyon szeretne intim kapcsolatba kerülni a nővel. Elég silány tabló rajzolódik ki a férfinemről. 

Ezzel szemben áll a darab másik női szereplője (Elvstedné – Wéber Kata), aki együtt járt líceumba Hedda Gablerrel. Ő egy alulról jött, fölfele törekvő nő, aki célul tűzte ki maga elé, hogy felsőbb társadalmi osztályba jusson. Ennek az az egyetlen útja, hogy találjon magának egy megfelelő férfit; hozzámegy a járási kapitányhoz. S ekkor találkozik Eljerttel, ezzel az alkoholista kultúrtörténésszelaki az asszony segítségével szakít korábbi züllött életmódjával. Ez az alapvetése a darabnak. Aztán kétségbeejtő viharossággal, másfél nap alatt minden elpusztul.

A darab lenyűgöző képet ad arról az emberről, aki képtelen ebben a sokirányú szorítottságban kiutat találni magának. Hiába keresi önmaga megvalósítását, vagy a saját boldogságát. Ehhez persze járul számos jellemhiba, meg egy sor egyéb körülmény. Ez így van manapság is – az embereknek vannak a jellemhibáik, vannak a körülményeik, meg vannak az ambícióik. Ebben a színdarabban ez a három dolog minden szereplőnél teljes komplexitással fogalmazódik meg. Totális képet fest arról a manapság nagyon is ismerős, fojtogató közegről, amiben egy ország értelmiségi rétege képtelen bármilyen épkézláb ötlettel előállni arra nézve, hogy hogyan kéne ebben az országban értelmesen létezni. Hiszen azt természetesen senki sem gondolja komolyan, hogy nem baj, mert majd elmegyünk innen. Ez indított engem arra, hogy megrendezzem a Hedda Gablert. 

Folytatást itt találnak. 

 

Az előadásról képekben:

fotók: Radnóti Színház

 

1
1.
2 
2.
3 
3.
4 
4.
5 
5.
6 
6.
7 
7.
8 
8.
9 
9.
10 
10.
11
11.
 
IBSEN: HEDDA GABLER
Fordította: Kúnos László
 
Hedda Gabler  PETRIK ANDREA
Jörgen Tesman  ADORJÁNI BÁLINT       
Ejlert Lövborg  PÁL ANDRÁS
Julianae Tesman  CSOMÓS MARI
Brack bíró  HIRTLING ISTVÁN
Elvstedné WÉBER KATA
Berte MARTIN MÁRTA 

Dramaturg: Morcsányi Géza
Díszlettervező: Szlávik István
Jelmeztervező: Szakács Györgyi
Világítás: Baumgartner Sándor
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Őri Rózsa
Rendező: VALLÓ PÉTER

Bemutató: 2013. december 22. vasárnap 19.00
 
 

süti beállítások módosítása