Új intendánst neveztek ki a csődközelben lévő római opera élére

Új intendánst neveztek ki a csődközelben lévő római operaház élére, a Riccardi Mutival szorosan együttműködő Carlos Fuortes feladata lesz talpra állítani az intézményt, amelynek rossz pénzügyi helyzete sztrájkokhoz, tiltakozásokhoz vezetett és elbocsátásokkal fenyeget.

A kulturális menedzsert az Opera di Roma felügyelőbizottsága választotta intendánssá, az olasz főváros polgármesterével, Ignazio Marinóval a testület élén.

 

Carlo Fuortes

 

Az egykor szebb napokat látott operaházzal kapcsolatban november közepén röppentek fel azok a hírek, hogy válságmenedzsert keresnek. A dalszínház pénzügyi helyzete a november végi szezonnyitóra olyannyira tarthatatlanná vált, hogy sztrájk miatt hajszál híján elmaradt az évadnyitó, Verdi Ernani című művének előadása, amelyet a ház zeneigazgatója, Riccardo Muti vezényletével tűztek műsorra. A szakszervezet végül felfüggesztette a sztrájkot.

 

Kinevezése után Carlo Fuortes hangsúlyozta, szorosan együtt kíván működni a világhírű karnaggyal a színház megújításán. "Az én feladatom az lesz, hogy Muti segítségével egyre színvonalasabb előadások legyenek az operaházban" - idézte a vasárnapi sajtó a szakembert.

 

Az Opera di Roma adóssága jelenleg kilencmillió euróra rúg, a szakszervezet elbocsátásoktól tart. Az operaházban az utóbbi években csökkent az előadások száma. Mindezt a legtöbben az előző polgármester, Gianni Alemanno által kinevezett Catello De Martino számlájára írják.

 

Az 54 éves Fuortes, aki 2003 óta sikerrel vezeti a Renzo Piano által tervezett Auditorium Parco della Musicát Rómában, Olaszország egyik legtekintélyesebb kulturális szakemberének számít. Válságmenedzserként legutóbb a Petruzzelli Színházhelyzetének rendezésében vállalt jelentős szerepet Bariban.

süti beállítások módosítása