"Ez egy játék" - Színészekkel ad jubileumi koncertet Dés László

40 éve indult pályája összegzéseként Nagy utazás címmel tart jubileumi koncertet Dés László a Papp László Budapest Sportarénában január 11-én. A nagyszabású eseményre a most 60 éves szaxofonos, zeneszerző új dalokat is írt.

A Rózsavölgyi és Társa Kiadó és a ShowTime Budapest koncertügynökség által szervezett budapesti sajtótájékoztatóján Dés László kiemelte: a koncert nem nosztalgia est lesz, szeretné, ha benne lenne a jelen és a jövő is.

 

0A71BC6948CAB351B3BBB604FB191FBD


Hozzátette: attól függetlenül, hogy "élnek", működnek a korábbi dalok is, nem csak a múlt felelevenítése a szándéka, új szerzemények is elhangzanak. A jubileumokról elmondta, mindig ürügy lehet az összegzésre.

"Ez egy játék, az életben nincsenek ilyen éles vonalak, megyünk, gördülünk tovább. Inkább átívelésekről van szó, átszőve mindenféle munkával, tervvel, vággyal." - fogalmazott.

A mintegy 30 zenész, színész, énekes közreműködésével megszervezett koncertet Herendi Gábor rendezi. Dés László elmondta: a koncertre 20 év után újra összeáll a Trio Stendhal, amely 1993-ban fejezte be pályafutását.
A Snétberger Ferenc gitárossal és Horváth Kornél ütőhangszeressel együtt alkotott legendás dzsesszformáció 1987-ben alakult és négy lemezt készített.

des1


A koncerten részt vesznek azok a színészek is, akiknek lemezeket írt Dés László: Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János egyaránt színpadra lép. Elhangzanak részletek a Szerelem első vérig és a Sose halunk meg című filmből, megszólal számos más filmsláger, valamint zenés színpadi műveinek dalai.

 

des2

A koncerten fellép a Jazz+Az zenekar. Közös zenei projektjükről Geszti Péter elmondta, hogy olyan dalokat szereztek, amelyekhez a tapasztalatot első közös munkájuk, A dzsungel könyve megírása alatt gyűjtötték. Az énekesek karaktereket formáltak meg, ezáltal komplexebb, színpadon jól megjeleníthető dalok születtek.

Dés László-Geszti Péter-Békés Pál A dzsungel könyve című művének premierjét 1996-ban tartották a Pesti Színházban. A sajtótájékoztatón bemutatták a musical 1000. előadásának tiszteletére megjelent kottát és az 5 dalt tartalmazó CD-t is, mely a Rózsavölgyi és Társa Kiadónál jelent meg. A dalok zongoraletétjét Erdélyi Péter készítette.

 

borito adzsungelkonyve
Geszti Péter szerint azért volt izgalmas a közös munka, mert karakterekhez és helyzetekhez kellett igazítani a dalszövegeket. Hozzátette: hamar úgy érezte magát Dés mellett, mint Maugli Balu oldalán. Ő szembesítette azzal, hogy az ember felelősséggel tartozik a saját tehetségével kapcsolatban, és arra, hogy minden leírt szónak súlya van.

Dés László elárulta, hogy a koncertre készülő új dalok szövegét olyan írók, költők írták, akikkel mindig szeretett volna dolgozni, de eddig nem volt rá alkalom. Az egyik dalnak Parti-Nagy Lajos, a másiknak Bródy János, a harmadiknak Grecsó Krisztián írta a szövegét. A készülő új albumot - amelyen a koncertet követően dolgozik tovább - azonban alapvetően korábbi alkotótársaival - Nemes Istvánnal, Geszti Péterrel és Bereményi Gézával - hozza létre.

 

des3

Lemeze - amelynek nemcsak szerzője, hanem énekes előadója is lesz - felvétele mellett Geszti Péterrel új musicalt írnának. Jövőre a holokauszt-évre a Radnóti-szakértőként ismert Ferencz Győzővel, Mácsai Pállal, Gryllus Dorkával, valamint fiával, Dés Andrással és Lukács Miklós cimbalmossal szeretne műsort létrehozni. 

 

A Kossuth- és Liszt-díjas Dés László dalai, szaxofonjátéka, musicaljei, filmzenéi és kortársdarabjai több mint negyven szerzői lemezen és öt DVD-n hallhatók, láthatók. Az alkotó a művészet legkülönbözőbb területein hozott létre maradandót, zeneszerzőként és előadóként egyaránt.

 

Forrás: MTI, budapestarena.hu, des.hu

süti beállítások módosítása