3 előadással vendégszerepel a Szabadkai Népszínház a Tháliában

Januárban a Szabadkai Népszínház Übü király, A halál nem bicikli (hogy ellophassák tõled) és Kreón címû elõadása lesz látható a Thália Színházban.

A szabadkai Népszínház az EMMI támogatásának köszönhetõen 2014 elején Budapesten lendül akcióba: három elõadással mutatkozik be a vajdasági társulat a Thália Színházban.

 

ubu

Übü király

 

Az előadásokról:

 

Január 6-án a nagyszínpadon Alfred Jarry: Übü királya látható Pálfi Ervin címszereplésével, Dömötör András rendezésében.


Jákfalvi Magdolna szerint „Übü egyetemes alak, s éppúgy, mint Hamlet, Oidipusz, Phaedra, Don Juan vagy Faust, mítikus tulajdonságok hordozója. (...) Übü olyan drámai alak, akinek se kizárólagos, egyedüli szerzõje, se állandó szövege nincsen. Úgy tûnik, nem Übü figurája teremt mûvészi hagyományt, nem a mindenkiben mélyen rejlõ végletes-gyermeki rossz, a falánk, a harácsoló, az agresszív állat, hanem Übü szellemi karaktere, az übüség, vagyis az übüi gondolkodás és létezés koordinátái.” 

 

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata a szerzői elképzelésnek megfelelõen - különbözõ improvizációs technikákkal - a saját víziója szerint alakította és gondolta át/tovább Übü sorsát.

 

Január 7-én az Új Stúdióban Biljana Srbljanovic kortárs szerb írónõ A halál nem bicikli (hogy ellopják tõled) címû darabja lesz látható, Tanja Miletic-Orucevic bosnyák rendezõnõ elképzelésében. Az elõadásban a fõbb szerepeket G. Erdélyi Hermina és Szilágyi Nándor alakítja.


Január 8-án Hernyák György osztályvezetõ tanár rendezésében a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának legfiatalabb generációja lesz látható az Arizona Stódióban a 'Kreón – avagy ellenében a szélnek, avagy egy aktív hulla kiáltványa, avagy mindennek az ellenkezõje is igaz. Vagy fordítva.' című előadásban.

 

Forrás, fotó: Szabadkai Népszínház

 

süti beállítások módosítása