Külföldi fesztiválszereplések felé nyit az Armel

Az Armel Operaversenyt és Fesztivált szervező produkciós iroda tevékenységi köre 2013-ban kibővült: Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját például a rangos Normandiai Őszön mutatták be menedzselésükben, és a francia fesztivál vezetői jövőre újabb magyar produkciót várnak - mondta Havas Ágnes, az iroda alapító vezetője az MTI-nek.

A franciaországi rendezvényen Miksch Adrienn és Cser Krisztián, valamint a Pannon Filharmonikus Zenekar lépett fel a roueni Charles Dullen Színházban Daniel Kawka vezényletével. "Az elismert francia karmester november végén eljött Pécsre, hogy együtt dolgozzon a zenekarral, és elejét vegye a kételkedésnek, vajon jól érti-e Bartók muzsikáját. A siker őt igazolta. Igen jó volt látni, hogy a teremben nagyobb részt fiatalok ültek, a franciák tehát tudnak valamit a közönségnevelésről" - jegyezte meg Havas Ágnes, hozzátéve, hogy a fiatalokra jellemző hangos ünneplésben volt részük a szereplőknek, akik nem is gondoltak arra, hogy egy Bartók-mű után még valami ráadást is várna a publikum.

 

havasagnes


A fesztivál vezetői 2014-ben mindenképp új magyar produkciót várnak a Normandiai Őszre, a részletekről januárban döntenek - hangsúlyozta a produkciós iroda vezetője.


A Magyar Állami Operaház mellett csak az Armel Fesztivál tagja az Opera Europa nemzetközi szervezetnek. A rangos szakmai társasággal karöltve szervezték meg Balatonfüreden a nyár végén azt a kurzust, amelyen a leghíresebb operaházak vezetői tartottak előadásokat és  workshopokat az utódoknak, ennek is várható a folytatása - emelte ki Havas Ágnes. 

 
Hozzátette: az "alaptevékenységről", az operaversenyről és fesztiválról jó hír, hogy bekerült a három évre garantált támogatást élvező események közé, így 2014 és 2016 között évi 15 millió forint támogatásra számíthatnak a Nemzeti Kulturális Alaptól.     

 

A fesztivál erőssége a kezdetektől fogva az egyedi koncepciója, a versennyel kombinált szerkezet. "Emiatt sikerült külföldi kulturális tévécsatornákat is magunk mellé állítani. Éppen ezért a struktúrán nem változtattunk és a jövőben sem fogunk, kivéve azt, hogy egy évvel előre hoztuk a szereplőválogatást, hogy a felkészülésre ne csak 3 hónap maradjon." Korhatár továbbra sincs.


Havas Ágnes felidézte, hogy 2007-ben kezdtek partnereket keresni, és az első két év elég nehéz volt. "Ma már azzal küzdünk, hogy az új jelentkezőket mikorra illesszük be, 2017-ig már minden program betelt."


2014-ben a verseny mellett hűségesen kitartó Szegedi Nemzeti Színház mellett visszatér a versenybe a svájci Théatre Bienne Soleure, amely Christian Henking Figaro? című előadását hozza. A pilzeni társulat Csapó Gyula Pheadra című új művét mutatja be Alföldi Róbert rendezésében. Új szereplője lesz a versenynek és a fesztiválnak a bécsi Neue Oper, végre Sir Harrison Birtwistle-opera is megszólal Magyarországon, a Punch and Judyt mutatják be - emelte ki Havas Ágnes. Szintén új partner Tbilisziből a Grúz Állami Operaház, amely Zakaria Paliashvili Absalom és Eteri című alkotását mutatja be.


A legjobb produkcióval eddig három alkalommal szerepeltek a világhírű színházi fesztivál városában, Avignonban. 2015-ben Pilzen lesz Európa egyik kulturális fővárosa, amely ugyancsak vendégül lát versenyelőadást.

 

Forrás: MTI, Színház.hu

süti beállítások módosítása