Leglegek - 2013 a Színház.hu-n

Cikkünkben összegeztük, kit kedveltek a legjobban olvasóink 2013-ban, melyek voltak idén a legnépszerűbb cikkek, melyek bizonyultak a legkülönösebb keresőszavaknak, és választottunk néhány hírt a nagyvilágból is, amelyet a színházi események mellett fontosnak tartunk. Boldog új évet kívánunk kedves olvasó!

szillead
Ünnepi hírek a világból 2013-ban:

Sokat iszunk karácsonykor
Egy kutatás szerint: a magyar háztartások 38 százalékában a nők döntik el, hogy milyen bor kerül a karácsonyi asztalra. A Varga Pincészet kutatása szerint: 10-15 évvel ezelőtt a palackos borfogyasztás jobban kötődött az ünnepekhez, mint napjainkban, akkoriban akár kétszeresen is meghaladta a december egy átlagos hónap forgalmát. Mára azonban a borfogyasztás egyre inkább a mindennapi élet részévé vált. Az utóbbi években körülbelül 20 százalékkal haladja meg az ünnepi időszaki értékesítés egy átlagos hónap forgalmát.

James Bond általában is sokat iszik
James Bond nemhogy a világot nem tudta volna rendszeres időközönként megmenteni, de "a lábán sem tudott volna megállni" annyi alkoholtól, amennyit Ian Fleming, a Bond-regényfolyam szerzője Őfelsége leghíresebb titkos ügynökével megitatott - erre a következtetésre jutott két brit orvos szakértő. Graham Johnson és Patrick Davies a tekintélyes brit orvosi szakfolyóirat, a British Medical Journal karácsonyi kiadásában foglalt össze szakvéleményét, miután gondosan elolvasták és - az alkoholfogyasztás szempontjából - aprólékosan kijegyzetelték mind a 14 Bond-könyvet.
A két orvos kimutatta, hogy James Bond a könyvekből dokumentálható 88 nap alatt összesen 1150 - hetente átlagosan 91,47 - alkoholegységnek megfelelő szeszesitalt ivott meg. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) nem javasolja heti 28 alkoholegységnél több szesz elfogyasztását, vagyis a szuperkém a szakértői ajánlás maximumának több mint a háromszorosát döntötte magába minden héten. 

Dolgozunk az ünnepekkor
A magyar munkavállalók fele az ünnepek alatt is foglalkozik munkahelyi feladataival - derül ki a Randstad Workmonitor munkavállalói attitűdöket vizsgáló nemzetközi felméréséből. A reprezentatív kutatásban Magyarországon összesen közel 6500, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó 18-65 éves munkavállaló vett részt.
2013 utolsó negyedévében felvett adatai szerint nemcsak a tűzoltók, rendőrök és orvosok vannak ügyeletben karácsonykor: a magyar munkavállalók 32 százalékától még az ünnepek alatt is folyamatos, 24 órás rendelkezésre állást vár el főnöke. Hasonló eredményt többek között Japánban mértek a 32 országra kiterjedő globális felmérésben. Az Egyesült Királyságban 21 százalék, Németországban 15 százalék, Svédországban pedig csak 10 százalék nyilatkozott hasonlóképpen. A közlemény kiemeli: a magyarok még az elvárt szintet is túlteljesítik, mivel a megkérdezettek fele az ünnepek idején is folyamatosan tájékozódik a munkájával kapcsolatban.

A külföldiek pedig hozzánk utaznak 
A Szallas.hu friss adatai szerint a külföldiek körében egyértelműen a "bulikkal telített" Budapest a legnépszerűbb, jellemzően 4-5 napot töltenek el a fővárosban szilveszterkor. A belföldi utazók - az elmúlt évekhez hasonlóan - idén is a fürdővárosokat keresik fel, a tíz leggyakrabban választott utazási célpont közül 7 ebbe a kategóriába tartozik. A toplistát Budapest nyitja, a fővárost az év turisztikai településének választott Hajdúszoboszló, Eger, Sopron és Gyula követi.
A szállásfoglalók körében szilveszterkor a legkedveltebb szolgáltatás az ünnepi vacsora, ugyanakkor a szálláshelyek többsége extra csomagajánlattal is készül. A baráti társaságoknál nagyon népszerű vendégházak, apartmanok esetében ez jellemzően valamilyen kisebb ajándékot, például üdvözlő italt jelent. A szállodáknál a szilveszteri éjszakához már komoly, akár sztárfellépőt is felvonultató program dukál.
 
Szamoán és Kiribatiban már 2014 van
A Line-szigetek mintegy 8000 lakója már közép-európai idő szerint 11 órakor átlépett 2014-be. A szigetcsoport nagyobb része Kiribatihoz tartozik. A Line-szigetek névadója, a 180. hosszúsági fok mentén húzódó nemzetközi dátumválasztó vonal régebben kettészelte Kiribatit: nyugati szigetei mindig "le voltak maradva" egy nappal. A dátumválasztót azonban 1995-ben átrajzolták, hogy az országban egyszerre mindenhol ugyanaz a nap lehessen. Szamoa 2011. december 30-át egyszerűen átugrotta. Az egész ország 24 órával előbbre állította az óráját, így azóta nem utolsóként, hanem az elsők között üdvözölheti az új esztendőt.
Azért döntöttek így, mert az országot szoros kapcsolatok fűzik Ausztráliához és Új-Zélandhoz, ezért abba a dátum- és időzónába szerettek volna tartozni, ahová kereskedelmi partnereik. A váltás előtt Ausztráliában és Új-Zélandon már új munkahét, mikor Szamoán még csak a vasárnap kezdődött, ez pedig megnehezítette az üzleti forgalmat.
Szamoán a szilveszter ünneplése nyugati stílusú: nagy bálokkal és házibulikkal várták az új évet. A sziget belső vidékein azonban nincs petárdázás és tűzijáték, hanem úgynevezett faga'ofét, kétméteres ágyút készítenek bambuszból, ezt megtöltik kerozinnal, majd meggyújtják. A szomszédok azon vetélkednek, ki tud hangosabbat durrantani.

 

ketten torocsik alfoldiAlföldi Róbert és Törőcsik Mari (fotó: Puska Judit)

 

 

Legnépszerűbb cikkeinkből:

Már szívesen meglógtam volna' - Interjú Ascher Tamással
A 13. POSZT versenyprogramjában szerepelt az Örkény Színház Peer Gynt című előadása, melynek rendezője Ascher Tamás. A Katona József Színház főrendezőjét, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorát kérdeztük.


Búcsúgálát tartottak a Nemzeti Színházban - Íróink üzentek

A Nemzeti Színház Alföldi Róbert vezette társulata 2013. június 30-án végleg elbúcsúzott egy gálaest keretében. Erről adtunk beszámolót sok fotóval és videóval.

Táncolni bárhol! - Világnapi fotósorozat
A Tánc Világnapjáról is megemlékeztünk.  

Színikritikusok Díja 2013 avagy az ölelések gálája - Fotósorozat
Szeptemberben a Színházi Kritikusok Céhének díjátadójáról tudósítottunk a Trafó - Kortárs Művészetek Házából.

Színésznők a tükörben - Ez a Nők Napja!
Március 8-a Nemzetközi Nőnap, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden évben megünnepelnek. A Színésznők a tükörben című fotóösszeállításával a Színház.hu is a nőket köszöntötte.


A legnépszerűbb színész és színésznő oldalunkon 2013-ban:

Törőcsik Mari és (immár 3. éve) Alföldi Róbert

(Az ő nevüket keresték, és a róluk szóló híreket kedvelték a leginkább.)

 

 

velence

 

A legkülönösebb keresőszavak, kifejezések, amelyekkel eljutottak a Színház.hu-ra 2013-ban:

1. campingfelszerelések

2. fene

3. csodakarikás

4. nagyboldogasszony


5. röviddekemény

6. Kerényizés

7. megunhatatlan nő

8. csipetcsapat

9. almásrágószínészet

10. valaki jönni fog

 



Boldog új évet kívánunk kedves olvasó! 

 

Szilveszteri fotósorozatunkat itt érhetik el.

 

 

 

süti beállítások módosítása