Januárban jön a 15. Szóló Duó Nemzetközi Tánc Fesztivál

Az Orkesztika Alapítvány 2014 januárjában 15. alkalommal rendezi meg a MU Színházban a Szóló Duó Nemzetközi Tánc Fesztivált.

szolo

 

 

A rövid koreográfiák nyitott szakmai fóruma:

A magyar mozdulatművészet százéves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozó Orkesztika Alapítvány 2014 januárjában, tizenötödik alkalommal szervezi meg a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált. A fesztivál eddigi, 14 éve alatt több, mint ezer táncos mutathatta meg magát. A SzólóDuó Fesztivál célja, hogy a szárnyait bontogató vagy épp a tapasztalt alkotó táncosokat bátorítsa, legújabb alkotásait megismertesse a nagyközönséggel. A fesztivált jelölőkörök előzik meg Németországban, Lengyelországban és Magyarországon, a további pályázók pedig videón keresztül adhatják be jelentkezésüket. 

A fesztivált szervező Orkesztika Alapítvány 1991-ben létrejött országos hatáskörű, közhasznú tevékenységet folytató szervezet, amely működésével sokszínű lehetőséget biztosít a táncművészet területén a tanulásra, az alkotásra, a munkára, az információáramlásra, a tudományos kutatásra, az önkifejezésre és a fejlődésre az alkotóknak és az érdeklődőknek egyaránt. Az Alapítvány programjainak fő működési helyszíne, a Moha - Mozdulatművészek Háza nyitott stúdió, amely mindenki számára elérhető műfaji, stiláris és minden más szelekciótól mentesen. A független alkotókat, társulatokat és kísérletező műhelyeket próbalehetőséggel és fellépési lehetőséggel támogatja. Rendszeres tanfolyamok, intenzív kurzusok helyszíne, továbbá otthont ad a tánc ihlette társművészeti eseményeknek, képző-és fotóművészeti kiállításoknak és közösségi eseményeknek. A stúdióban elérhető az Orkesztika Alapítvány nyilvános gyűjteménye is, melyben tánctörténeti fotó- és videóritkaságok mellett az Alapítvány kutatói, hagyatékfeltárói munkáinak eredményeit tartalmazó szakkönyvek is megtalálhatóak.

Az Alapítvány a fesztivál során lehetőséget teremt minden alkotónak, hogy művészi elképzeléseit bemutassa. A SzólóDuó Fesztivál egy nemzetközi szakmai találkozó, s mint ilyen, alkalmat ad arra, hogy termékeny kommunikációt indítson el az egyes tánctrendek képviselői között. Azok a résztvevők, akik a jelölőkörön nyújtott teljesítményük alapján továbbjutnak a versenyprogramba, személyes szakmai visszajelzést kapnak a zsűritől, ezzel ösztönözve további, önálló alkotások elkészítését. A díjazott alkotók a szakmai zsűri döntése és a közönség szavazatai alapján nyerik el a díjakat. A versenyprogram legjobbjait a SzólóDuó 2014 Gálaesten láthatja a közönség.

A fesztivál programja januárban kerül megrendezésre a Mu Színházban, amelyen a jelölőkörön továbbjutott versenyzők mutatják be munkáikat. A produkcióknak mint egységes, önálló műveknek a fesztivál adja a premierjét, a közönség tagjai tehát garantáltan új, soha nem látott alkotásokat láthatnak majd.

A fesztivál ideje alatt a versenyprogramon kívül kísérőprogramok is megrendezésre kerülnek. Délelőttönként workshopokra várjuk a profi és kezdő táncosokat a MOHA - Mozdulatművészek Házában, melyeket nemzetközileg elismert tánckoreográfusok tartanak majd. A fesztivál helyszínein minden este az Ork-Kota Platform 5.0 keretében egyperces táncfilmeket láthatnak a fesztiválra látogatók. A kísérőprogramok részét képezik azok a nyitott, szakmai beszélgetések is, melyeken az alkotók visszajelzést kaphatnak a szakma jeles képviselőitől és a közönségtől egyaránt.


szolo2
Itt a program:


Január 9. csütörtök, 20:00 h

CICERI Klári (H): Volt_van (In the) past, now

Philipp van der HELJDEN, Lisa RYKENA (GE): Mielőtt folytatjuk, kérlek drágám, kapcsold le a villanyt Before we continue please turn off the light darling

KISS Tamás, BOGÁTI Fanni, LÁZÁR Evelin (H): Prototípus Prototype

Angela RABAGLIO (CH): Wind up birds and polaroids

Károly TÓTH (H): A lehetőségek útjai Ways of possibilities 

Marta PAŃKA, Joanna Miś-Fudali (PL): Suttogás Whispering

ULBERT Andrea, SOVÁK Anna (H): Két csepp Two drops

Aleksandra HOLESZ (PL): Proformer 

SZAMOSI Judit, PETHŐ Kincső, RUSU Andor (H): Mi ketten vagyunk The two of us 


Január 10. péntek, 20:00 h

ROCCO Vermijs (ES): Itt, most HERE NOW

PODMANICZKY Dorottya, PÁLFI Gabriella (H): "Ébredés" "Awakening" 

Maciej Kuźmiński (PL): Ismételd utánam Repeat after me 

LŐRINCZ Krisztina Mariann, VÁRADI Tamás Imre (H): Paradox 

CSIZMADIA Tamás (H): Közötte In between 

Eline VAN ARK (NL), Barbara EBNER (D): RADAR 

Barbara FÖLDESI (AT): Árokban at Ditch` 

BALOGH András Zsolt, POGONYI Petra, GÁL Nikolett Kitti (H): Kicsi vagyok, székre állok I`m small, so im gonna stand up on the chair 

Irène BORGUET-KALBUSCH, Anaïs van Eycken (B): Morajlás Murmur 

Aleksandra Bożek-Muszyńska (PL): I know №.Thing 

 

szolo6
Január 11-én meghívott vendégek lépnek fel:

Kulcsár Noémi, Pataky Klári, Újvári Milán, Anna Piotrowska, valamint a fesztivál alapítói és szervezői, Fenyves Márk és Pálosi István meglepetés-előadása a 15. fesztivál alkalmából. 

Január 12-én a gálaesten fellépnek a győztesek, valamint a duna táncműhely: a csend szigetei című produkciójával.

A hallgatagság nem azonos a mozdulatlansággal, mint ahogy a jelentéstelenséggel sem. A tánc eredendő kapcsolata a csenddel annyit jelent, hogy nonverbális műfaj: ugyanúgy, ahogy a képzőművészet és a zene. A kimondhatatlant mesélik el, ott szólalnak meg, ahol a verbális nyelvek szükségképpen elhallgatnak. A tánc, a maga érzéki közvetlenségével egy nyelv előtti világra utalt; még akkor is, ha a színpad jelentésekkel telített világában mutatkozik meg előttünk.

A csend szigetei két szólóra épülő előadás, két olyan előadó tolmácsolásában, akik az első pillanattól kezdve meghatározzák a Duna Táncműhely művészi működésének arculatát, útkereséseinek irányát. A két táncos szólójában (egy női és egy férfi táncban) a társulatra jellemző színpadi nyelvezet sűrített esszenciaként jelenhet meg, ugyanakkor új utakat mutathat az elkövetkező előadások művészi kísérletezéséhez.

előadók: bonifert katalin, juhász zsolt
zenei kíséret: pribay valéria (cselló), szalay tamás (nagybőgő), bakai márton (hegedű)
jelmeztervező: pirityi emese
látvány- és fényterv: lendvai károly
rendező-koreográfus: juhász zsolt


szoloduo.com
facebook.com/szoloduo
mozdulatmuveszet.hu

Forrás: MU Színház

 

süti beállítások módosítása