Eszenyi Enikő újra beadta pályázatát a Vígszínházért

A Fővárosi Közgyűlés december 3-án írta ki az új pályázatot, miután az első fordulót érvénytelennek nyilvánították szeptemberben.

Akkor Eszenyi Enikő és Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház vezetője indult, mindketten 3-3 támogató szavazatot kaptak a szakmai bizottságtól, de a fővárosi közgyűlés érvénytelennek nyilvánította a pályázatot. 

Első körben még öt évre hirdették meg az igazgatói posztot. Majd Tarlós István főpolgármester utalt arra, hogy egy évvel kellene meghosszabbítani a jelenlegi vezető mandátumát. Később pedig a főváros úgy döntött, rövidebb időszakra pályáztat.

 

palyazat

 

A procedúra kapcsán Radnóti Zsuzsa, Jászai Mari-díjas dramaturg, a Vígszínház egykori dramaturgiai vezetője a Népszabadságban tett közzé publicisztikát, melyben úgy fogalmazott: “Más egy földrajzilag kisebb kört érintő, szórakoztató színház feladata, és más egy összetettebb jellegű, több játszóhellyel rendelkező fővárosi teátrumé. És mindezt konkrétan végiggondolva, lehangolva konstatálja az ember, hogyan lehet, hogy a zsűri egyes tagjaiban, tapasztalt szakemberekben nem vált világossá a két dolgozat (Eszenyi Enikő és Balázs Péter dolgozata) közötti színvonalkülönbség, és voksaik következményeként döntetlen eredmény jöhetett ki. Erre hivatkozva halasztotta el az önkormányzat az Eszenyi melletti határozott kiállást, majd az újra kiírt pályázatban még meghökkentő módon a megbízás időtartamát is szűkítette másfél évre, hangsúlyosan jelezve a meghosszabbítás időleges jellegét. Utólag az önkormányzat teremtett még egy másik hivatkozási alapot is, kifogásolva mindkét pályázat üzleti tervét. (Itt kell közbevetni, hogy az Operettnél más ürüggyel halasztották el a döntést, pedig ott a zsűri szavazattöbbséggel az újra pályázó direktorra adta voksát.) A másfél év nemcsak durván és sértően szűk idő, de teljes hozzá nem értést is tükröz”.

 

Forrás: Színház.hu, Vígszínház

 

süti beállítások módosítása