Idén egyetemistákat szerződtetne - Fekete Péter a békéscsabai színházról

Mozgalmas évet hagyott maga mögött a Békéscsabai Jókai Színház. Sikeres és harmonikus volt az évad, 2013-ban valamennyi előadást telt házzal játszották - jelentette ki a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója az MTI-nek.


Fekete Péter kiemelte: a nézőszám évről évre emelkedik, 2013-ban meghaladta a nyolcvanezer főt, a hatvanezer fős Békéscsabán a színház látogatottsága országosan is figyelemre méltó arányt képvisel a vidéki városok körében. A jegyek és béreltek árbevétele megközelítette a 85 millió forintot. (A színház tavaly 280 millió forint állami támogatás mellett működött.) 


Békéscsabán néhány évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Ibsen stúdió színház, az igazgató szerint népszerűsítésében áttörés volt a 2013-as év. A bérleti előadások közül két színdarabot is az Ibsenben mutattak be, sikert arattak az Üvegfigurák és az Advent a Hargitán előadások, a nézőink megszerették a testközeli színjátszást, felfedezték a stúdió előadások sajátos varázsát - hangoztatta az igazgató.

 

Fekete Péter elmondta, hogy a Békéscsabai Jókai Színház és társulata egyre ismertebb és elismertebb hazai és a nemzetközi szakmai körökben. 2013-ban több rangos hazai és külföldi fesztiválra kapott a teátrum meghívást. A Lear Király budapesti bemutatója után a darab 2014 februárjában egy németországi szakmai fesztiválon mutatkozik be Zittauban. Pitestiben 2013-ban a Tündéri című darab részesült elismerésben, az előadást az Aradi Kamaraszínházzal és a szegedi MASZK Egyesülettel koprodukcióban készült. Ukrajnában a Monte Cristo grófja szakmai elismerést kapott.

 

fekete peter

Fotó: MTI

 

A színház hiátusairól szólva Fekete Péter a társulat fejlesztésében és fiatalításában lát problémát. Hangoztatta: elértük, hogy nagy nevű színészek és rendezők szívesen dolgoznak Békéscsabán, ami nagy megtiszteltetést jelent számunkra. Ugyanakkor kevés a színművészeti főiskoláról kikerülő, frissen végzett fiatal dolgozik a társulatban. A jövőben ezen a területen is előre kívánunk lépni.

 

"A színház 2014 januárjától izgalmas műsorokkal, rangos fesztiválokkal várja a közönséget. Elkészült Arany János: Toldi című balladájának színpadi változata, három generációhoz szól, gyerekekhez, szülőkhöz és nagyszülőkhöz, a darabot a színház januártól tűzi műsorára" - mondta az igazgató. A tervek között szerepel a Toldi bemutatása Nagyszalontán, a költő szülővárosában és az aradi teátrumban. Februárban fergeteges hangulatú vígjáték várja a közönséget, a társulatépítésben is meghatározó Chioggiai csetepaté című komédia kerül bemutatásra. A közönség kívánságára tavasszal bemutatják a 2013-as évad legsikeresebb zenés darabjait. A Weöres Sándor centenárium alkalmából tavasszal az általános iskolások részére Bóbita produkciót mutatnak be. Készül Brecht Koldusoperája, Katkó Ferenc, a társulat tagja rendezi, akinek ez lesz a diploma munkája a kijevi rendezői szakon, tervezzük a darab bemutatását 2014-ben bérletes előadás keretében - sorolta a terveket Fekete Péter.


A Békéscsabai Jókai Színház 2013-ban új fenntartóval dolgozott, a békéscsabai önkormányzattal. A város és a színház együttműködése országosan is példaértékű - jegyezte meg az igazgató. Az önkormányzat támogatja az intézményt és tiszteletben tartja a művészi függetlenséget. A békéscsabai önkormányzat képviselő testülete 2013-ban a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést a Békéscsabai Jókai Színház intézményének és társulatának adományozta - fűzte hozzá.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása