Megújul a szegedi Dóm - Idén megfordul a szabadtéri nézőtere

Az uniós Dél-Alföldi Operatív Program (DAOP) 100 százalékos támogatásával, az előzetes becslés szerint nettó 1 milliárd 675 millió forintból újul meg a szegedi Dóm. A nyílt közbeszerzési felhívást a DÓM Fejlesztő- és Turisztikai Szolgáltató Szervezet a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben tette közzé.


A szegedi Dóm turisztikai vonzerővé fejlesztése elnevezésű projekt keretében fel kell újítani - bár csak részlegesen - a Dóm homlokzatát. Emellett szerepel a munkák között az altemplomi lejárat és a nyugati oldalbejáró körül kialakított rámparendszer lebontása, az előlépcső átalakítása, valamint a Dóm kiemelt előterének a felújítása is. Végül pedig a Püspöki Székház, a Gál Ferenc Főiskola és a Szent Gellért Szeminárium közös udvarának a zarándokok és látogatók fogadására alkalmas térré fejlesztése a cél.

 

szegedi dom

Fotó: pixelfoto.hu


Az ajánlattevőnek - referenciaként - be kell mutatnia az elmúlt 5 évből egy legalább nettó 500 millió forintos műemlék-felújítást, és egy legalább nettó 1 milliárdos nem lakó- vagy ipari épület felújítását. Az ajánlattételi határidő: február 7. Az összességében legelőnyösebb ajánlat lesz a nyertes úgy, hogy a kivitelezés ára 93, míg az előteljesítés 7 súlyszámmal szerepel az értékelésben.


A rekonstrukció érinti a Szegedi Szabadtéri Játékokat is. Az idei fesztiválra megfordul a nézőtér, a színpadot pedig a Dóm tér órateraszán állítják föl. "A nézőtér megfordításával optimális és jó megoldást sikerült találni, ez az ötlet a játékok 1931-es induláskor is felmerült. Az új színpad kialakítását a fesztivál történetének egyik legnagyobb beruházása teszi lehetővé. A Szegedi Szabadtéri Játékok a jelenleg használatos legkorszerűbb színpadtechnikát vásárolja meg, új mobilszínpadot állítanak föl a Dóm téren, amelynek gyűrűs forgója mindkét irányba tud majd mozogni" - számolt be még tavaly ősszel a részletekről Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatója.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása