Pelsőczy Réka: "A pánikon csak a nézők segíthetnek"

Pelsőczy Rékát, a Katona József Színház tagját kérdezte a 168 óra. A színész-rendező elmesélte, melyik elődás volt számára a legmeghatározóbb gyerekkorában, mikor nőtt fel szakmailag, és mi alapján választ darabot. Lapszemle.

 

A 168 óra cikkéből:

 

Pelsőczy Réka az interjúban elárulta, a Rock Színház Bábjátékos című produkciója volt az első inspirációja 12 évesen, hogy színész legyen. "Noha már előtte is rendszeresen jártam előadásokra, hiszen színházi ember az édesapám, Pelsőczy László, meg a nevelőapám, Márta István is. De a Bábjátékos valóban meghatározó volt. Élesen emlékszem az egész napra. Nem akartam elmenni színházba hisztiztem, még az odafelé úton is. Azóta is gyakran megesik velem, a kezdeti elutasítás után, hogy 'juszt sem', egyszer csak különös szenvedéllyel viszonyulok ahhoz, amitől előzőleg menekültem. A Rock Színház előadásával, amelyben a bábuk életre kelnek, megfordult velem a világ" - mesélte a színésznő.

 

A Katona társulatának tagja úgy fogalmazott, a színészi pálya az engedelmesség hivatása is. "Más választásunk nincs, azt játsszuk el, amit ránk osztanak. Ezért én nem is úgy fogtam föl, hogy 'rángatnak'. Szerettem Zsámbéki Gábor szigorát, na jó, olykor utáltam is, de akkor is ez a fegyelem adott nekem biztonságot itt, a Katonában. Ugyanakkor nagyjából harminc voltam, amikor kezdtem felnőni szakmailag. Tíz éve ennek, akkor rendeztem először" - mondta Pelsőczy Réka.


pelsoczy4 Fotó: Éder Vera, Budapest Bábszínház


"Belevágok valamibe, rendezésbe például, örömmel és lelkesen csinálom, aztán amikor közeledik a premier, feszült leszek, elkap egyfajta rosszullét, hogy én ezt mégsem szeretném, ne jöjjön a közönség. A pánikomon csak a nézők segíthetnek, ha látom, jól veszik az előadást. Ismerek rendezőket, akik nem is nézik a bemutatójukat emiatt. A társulati büfében várják ki a végét. Gondoltam már rá, hogy jó lett volna elvégezni a rendezőszakot. A színművészetin Bagossy László és Rába Roland osztályában foglalkozom harmadéves színészekkel. Bagossynál játszottam már, de ez más, most mellette ülök, figyelem, ahogyan dolgozik, ahogy egy jelenetből kibont különféle helyzetet. Érződik rajta a "Székely-iskola", az, hogy Székely Gábor tanítványa. Bámulatba ejt. Nem téveszt irányt" - mesélte Pelsőczy Réka.

 

A színész-rendező azt is elárulta, számára a darabválasztás csupán az "anyag" minőségétől függ. "Neil Simon komédiájában is játszanék, mert remek író. Én meg imádom a humort. Biztos a génekkel is jött. De Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor és Máté Gábor mellett megtanultam a dráma és az irónia, a komor és a humor kettősségét. Azt: fájhat úgy is, hogy közben nevetünk."

 

A teljes interjú a 168 óra nyomtatott számában olvasható.

 

süti beállítások módosítása