Elhunyt Magyarics Györgyi, a művészeti titkárok doyenje

95 éves korában elhunyt Magyarics Lászlóné, vagy ahogy a színház világában ismerték, Magyarics Györgyi.

Magyarics Györgyi fiatalon került a Várkonyi Zoltán vezette Művész Színházban (ma az Újszínház működik az épületben) 1945-ben, ahol művészeti titkárként dolgozott, és ahol későbbi férje a gazdasági igazgató volt.

 

A színház 1949-es megszűnése után a Madách Színházban tevékenykedett. A színházi titkároknak és dramaturgoknak adható Bálint Lajos-vándorgyűrűt kollégái titkos szavazata alapján 1988-ban nyerte el.

Néhány éve, 2005-ben az Új Színház a hajdani elődje, a Művész Színház előtt tisztelegve, pályatársaival együtt örökös tagsággal ajándékozta meg.    

 

unnamed

A kép jobb szélén áll Magyarics Györgyi. (2005)

 

Lengyel György színházrendező emlékezik:

 

"Elment a magyar színháztörténet egy kivételes és nagyon szeretett személyisége, mondhatnánk a művészeti titkárok doyenje: Magyarics Györgyi.

Fiatal lány volt, amikor Károlyi István gróf  és Pünkösti Andor, a kiváló rendező, az 1941-ben,az akkor  alakuló Madách Színházhoz ( a mai Örkény Színház helyén) szerződtette őt, titkárnak. Az üldöztetések idején is Pünkösti  mentette a fiatal lányt a színház egy emeleti szobájában, s a színház valamennyi tagja egyként segített a bújtatásban.

Pünkösti Andor kivételesen értékes és bátor színházát a nyilas hatalomátvételkor azonnal betiltották. Helyén alakult meg az első nyilas színház.

1945 után Pünkösti színházának volt vezető színésze: Várkonyi Zoltán szerződtette Magyarics Györgyit a Művész Színházhoz.

Ekkor ment feleségül Magyarics Lászlóhoz, aki a színház fiatal gazdasági igazgatója volt.

Amikor ezt a kiváló színházat a fordulat évében: 1949-ben feloszlatták, Györgyi a Horvai istván vezetésével újjáalakult Madách Színházban tevékenykedett,itt több korszak megbecsült munkatársa volt,s innen ment nyugdíjba,majd 30 év után.

1988-ban kollégái titkos szavazata alapján kitüntették a színházi titkárok és dramaturgok Bálint Lajos-vándorgyűrüjével.

2005-ben az Új Színház több pályatársa mellett őt is örökös taggá fogadta,emlékezve a színház épületében egykor működő Művész Színház társulatának tagjaira.    

Pünkösti, Várkonyi, Horvai István mellett Dayka Margit, Tolnay Klári, Greguss Zoltán, Pártos Géza, Darvas Iván közeli barátja volt.

Jelentős színházi korszakok nélkülözhetetlen, nagy szeretetben dolgozó értékes munkatársa és tanúja volt."

 

 

süti beállítások módosítása